Yıkılan hastanenin dayanıksız raporu varmış: 11 yılda neden güçlendirilmedi?

7,7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi A bloğunun depreme dayanıksız olduğunun 2012’de tespit edildiği ortaya çıktı.

İskenderun Devlet Hastanesi, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkıldı. A Bloğunun depreme dayanıksız olduğunun 2012 yılında tespit edildiği ortaya çıktı.

Hastanenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 2012 yılında A blokta “Depreme Dayanıklılık Testi” yapıldı. Ancak bina testten geçemedi, olumsuz raporu verildi. Hastane internet sitesinde yer alan tanıtım raporunun son sayfasındaki “talepler” başlığı altında “2012 yılında hastanemiz A bloğunda yapılan ‘Deprem Dayanıklılık Testi’ raporu olumsuz gelmiştir” İfadelerine yer verildi.

Depreme dayanıksız olduğu 2012’de tespit edilen ve 2023’te Kahramanmaraş depremi ile yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Bloğunda yenidoğan, çocuk, Kardio Vasküler Cerrahi, yetişkin yoğun bakım üniteleri yer alıyordu. Toplam 37 yatak ve 10 kuvözün olduğu A Blokta hastalar ve sağlık çalışanları enkaz altında kaldı.

Onlardan biri de 42 yaşındaki yoğun bakım hemşiresi Sevda Sertkol'du. Sevda hemşirenin eşi depremin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen umudunu yitirmedi.

İskenderun Devlet Hastanesi’nin yıkıldığı depremde Malatya ve Gaziantep'teki iki kamu hastanesi hiçbir hasar almadı. Hastanelerin zeminlerine yerleştirilen sismik izolatör sayesinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 deprem hasarsız atlatıldı.

 Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin zemini ile binanın farklı yönlere hareket ettiği cep telefonu kameralarına yansıdı.

Gaziantep İnayet Topçu Hastanesi’nde de hemşire ayakta kalarak yenidoğan ünitesindeki kuvözleri tutabildi.

Her iki hastanenin hasar almamasını otomobillerdeki amortisöre benzetilen izolatör adlı sistem sağladı. Yaylı bir sistemle bina, zeminden ayrılıyor. Böylece bina zemindeki davranışın tamamını içine almıyor. Sismik izolatör, zemin hareketinin kontrollü olarak binaya aktarılmasını sağlıyor.

Jeofizik Mühendisliği Prof. Dr. Mustafa Akgün, sismik izolatör kadar erken uyarı sisteminin de önemine dikkat çekti. Akgün “Bölgenize yıkıcı deprem dalgası gelmeden uzaklığa göre yaklaşık 20 saniye önceden haberiniz oluyor ve uyarılar veriliyor. Siz depreme uykuda değil uyanmış olarak yakalanıyorsunuz. Zamanınız oluyor” dedi.

Hatay deprem hatay