Yeni tarım modeli: Çiftçilere mazot ve gübre desteği artıyor

Tarımda yeni bir döneme giriliyor. Yeni destekleme modelinde, tarımsal destekler 3 başlık altında belirlenecek. Destekleme modelinde bazı ürünlerde çiftçinin mazot maliyetinin tamamı, gübre maliyetinin de yüzde 50’si karşılanacak.

Lale Delidağ Lale Delidağ

Tarımda destekleme sistemi sil baştan değişiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda yeni modeli açıkladı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.

Plan kapsamında ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticiler kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini alacak. Yani havza içindeki ürünleri ekenler mazot maliyetinin yüzde 100’ünü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’sinin desteklenmiş olacak. Plan içinde ekim yapanlar daha çok desteklenecek.

Yine planlı üretim desteği ile yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilere mazot ve gübre maliyetinin %100’ü kadar destek verilecek.

Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir, uygulamayı değerlendirdi. İyi yanlarının altını çizdi, sahaya dikkat çekti.

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, kira ücret tarifesinin yüzde 75'i olarak ödenecek. Özdemir, bu maddeyi eleştirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin desteklenmesi gerektiğini söyledi: "Lisanslı depolarda bekleyecek ürün için kira desteği verecek ancak biz TMO'nun desteklenmesini istiyoruz."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Tarım çiftçi mazot desteği