Vali Memiş: "Hatay'da su sıkıntısı yok"
Hatay'a koordinatör olarak atanan Erzurum Valisi Okay Memiş, "Biz şu anda su sevkiyatını isteyen bütün vatandaşlarımıza çok bol şekilde yapıyoruz. Kimseyi ne susuz bırakırız ne de gıdayı eksiltiriz" dedi.
Hatay'da depremzedelere içme suyu dağıtımı aralıksız sürüyor. AFAD koordinasyonunda Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesine (MOBSAN) kurulan lojistik merkez, "asrın felaketi"nden etkilenen Hatay'da yaraların sarılmasına katkı sunuyor.
Bölgeye sevk edilen su, gıda, giyecek, hijyen ürünü gibi birçok farklı kategorideki yardım, merkezden ekipler aracılığıyla depremzedelere ulaştırılıyor.
Afet nedeniyle kentte lojistikten sorumlu koordinatör olarak görevlendirilen Erzurum Valisi Okay Memiş, AA muhabirine, çok büyük bir afetle mücadele edildiğini söyledi.
Depremin ardından ilk önceliklerinin vatandaşların kurtarılması olduğunu aktaran Memiş, şu anda da hasar tespit çalışması, enkazların kaldırılması, çadır dağıtılması gibi birçok işlemin eş zamanlı yürütüldüğünü belirtti.
Memiş, kentte dağıtılan çadır sayısının 100 bini geçtiğini dile getirdi.
HER SABAH MUHTARLAR ARANIP TALEPLER DİNLENİYOR
Afet bölgesine gelen ulusal ve uluslararası yardımların depremzedelere ulaştırılmasından sorumlu olduklarını aktaran Memiş, "Hatay'ın 15 ilçesi, yaklaşık 590 mahallesi var. Her sabah bütün muhtarlarımızı arıyoruz. İhtiyaçları neyse buradaki ekiplerimiz ona göre araçlarla alana çıkıyorlar." diye konuştu.
Memiş, çadır kentlerin ve aşevlerinin ihtiyaçlarının da lojistik merkez aracılığıyla karşılandığını belirtti.
Gelen taleplerin hepsini karşılamaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Memiş, yaklaşık 10 bin gıda kolisini her gün alandaki depremzedelere servis ettiklerini söyledi.
"SU SERVİSİNİ KÖYLERE, MAHALLELERE HEP YAPIYORUZ"
Su dağıtımlarının da ekiplerce düzenli olarak gerçekleştirildiğini, "Hatay'da su yok" iddialarını görünce şaşırdıklarını belirten Memiş, şöyle devam etti:
"Biz her sabah zaten muhtarları arıyoruz. Bizden bu kadar şiddetli şekilde su ihtiyacına yönelik bir şey olmadı. Ama sosyal medyada birden trend topic oldu. Biz zaten ihtiyaç belirtilmesi halinde su servisini köylere, mahallelere, ilçelere hep yapıyoruz. Dün, 24 tır su dağıttık, neredeyse 1 milyon 200 bin şişeye tekabül ediyor. Hatta 'insanlar bizden istemekten çekiniyor mu' diye düşündük ve talep olmamasına rağmen su servisini yaptık. Neredeyse 1000 tır su yolda, şu anda Hatay'a geliyor ve biz bunların hepsini dağıtıyoruz."
Memiş, kentteki sudan her gün numune alındığını belirterek, "Sudan numune alınanların içerisinde temiz olan birçok yer var. Ancak anladığımız kadarıyla insanlarımız genel olarak suyun hiç kullanılmaması, içilmemesi yönünde algıladılar. Muhtemeldir ki ilerleyen günler içerisinde buna yönelik de bir açıklama yapılacaktır. Biz şu anda su sevkiyatını isteyen bütün vatandaşlarımıza çok bol şekilde yapıyoruz. Kimseyi ne susuz bırakırız ne de gıdayı eksiltiriz." değerlendirmesinde bulundu.
"GENEL ANLAMDA SUYLA İLGİLİ BİZE GÖRE BİR SORUN YOK"
Memiş, depremden etkilenmedikleri için nüfus artışı yaşanan ilçelere de yardım ulaştırdıklarını söyledi.
Ekipleriyle depremzedeler için sahada olduklarını vurgulayan Memiş, "Genel anlamda suyla ilgili bize göre bir sorun yok. Olması halinde de anında bütün ekiplerimizle sahadayız. 24 tır su çıkarttık, bugün de çıkaracağız. Kardeşlerimiz hiçbir şekilde endişe etmesinler, bize ulaşsınlar. Biz onları arıyoruz ama muhtarlara da ulaşıyoruz, bireysel talepleri değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Merkezde AFAD'ın haricinde lojistik depoları olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları, sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimlerin de yardımlar gönderdiğini belirten Memiş, bugüne kadar 1,5 milyon kişiye ihtiyacı olan gıdanın ulaştırıldığını anlattı.