Uşakta şimdi tarihi zamanı: Peki Uşak tarhanası nasıl yapılıyor?

Uşak’ta kadınlar eylül ayından tarhana yapımı için kolları sıvıyor. Peki Uşak tarhanası nasıl yapılıyor?

Bahçelerinde yetiştirdikleri kırmızı biberleri topluyor, öğütücüden geçiriyorlar. Domates, soğan ve naneleri un, nohut ve maya ile harmanlıyorlar. Zorlu bir sürecin ardından da ortaya işte bu lezzetli mi lezzetli tarhanayı çıkarıyorlar.

Uşak’ta kadınlar eylül ayından itibaren tarhana yapımı için bir araya geliyor. Geleneksel yöntemlerle tarhana üretiyorlar.

Tüm malzeme harman edildikten sonra hamur haline getiriliyor. 21 gün boyunca bekletiliyor. İstenilen kıvama gelen hamur, kadınlar tarafından küçük parçalar halinde koparılıyor. Çarşaflar üzerine serilip, gölgede kurumaya bırakılıyor.

Kuruyan tarhanalar ufalandıktan sonra elekten geçirilerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Uşak tarhanası diğerlerinden farklı.

Kavanoz ve keselerde kış için saklanan tarhananın bir bölümü de kilogramı 90 ila 120 liradan satılıyor. Endüstriyel koşullarda Uşak tarhanası üreten 7 firma da kentin coğrafi işaretli ürününü tüketicilerin beğenisine sunuyor.

Uşak uşak tarhana