Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Yakın dostu İbrahim Tatlıses tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında Aydemir Akbaş'ın yoğun bakıma alındığı açıklanmıştı. Entübe edilen Akbaş'ın hayatını kaybettiği duyuruldu.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Bir yıllık kanserle mücadele eden ve dün sabah saatlerinde kaldırıldığı hastanede entübe edilen Türk sinemasının usta adı Aydemir Akbaş hayata veda etti. Yeşilçam'ın efsane oyuncularından 88 yaşındaki Aydemir Akbaş, uzun bir süredir kanserle savaşıyordu.

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR

1936 yılında İstanbul Feriköy'de dünyaya gelen Aydemir Akbaş, Arnavut bir baba ve Sürmeneli bir annenin oğluydu. Babası Balkan Savaşları sırasında İstanbul'a yerleşti. Amcası ise Hareket Ordusu'nun bir üyesiydi. Galatasaray Lisesi'nde eğitim gördü ve kısa bir süre gazetecilik yaptı. Gazetecilik yaptığı dönemde Altan Erbulak ile tanıştı ve onun yönlendirmesiyle tiyatroya adım atarak Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi önemli tiyatro isimleriyle birlikte çalıştı. "Keşanlı Ali Destanı", "Direkler Arası", "Zilli Zarife", "Ferhat ile Şirin" gibi oyunlarda sahne aldı.

1968 yılında Ayfer Feray – Nisa Serezli Tiyatrosu'nda 7. Kocalı Hürmüz oyununda yer aldı. 1969'da Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Ortakları Tiyatrosu'nda sürekli "Nikâh Kağıdı" ve "Düşenin Dostu" oyunlarında oynandı. Aynı zamanda birçok tiyatro tiyatrosu yönetmenliği yaptı. Aydemir Akbaş, sinema kariyerine 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmiyle adım attı. Ancak filmden önce, 31 Mart 1964'te sahnelenen "Keşanlı Ali Destanı"nın ilk tiyatro gösteriminde hem sahne amirliğinde hem de "Sipsi Selim" karakterini canlandırdı. Bir dönem Yılmaz Güney'in filmlerinde rol aldı. 1974 yılında Yeşilçam'da erotik komedi furyasında çok sayıda film yer aldı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile birlikte senaryo çalışmaları yaptı ve Şafak Sezer ile "Kolpaçino" dizisinde oynadı.

Aydemir Akbaş, oyuncu olarak en fazla komedi çeşidi olmak üzere 100'ü aşkın rolde rol almış ve 8 kez farklı ülkelerdeki koltuğa ulaşabilmektedir. Ayrıca, 30 kadar tiyatro sahnesi sahnelenmiş ve pek çok TV dizisinde rol almıştır. Toplamda 33 film senaryosu yazmıştır.

ünlü oyuncu hayatını kaybetti