Ulusal Risk Kalkanı Planı toplantısında neler yaşandı? Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı
Türkiye'de şehirlerin afetlere hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesi için Ulusal Risk Kalkanı Modeli oluşturuldu. Oluşturulan model kapsamında, Ulusal Risk Kalkanı Planı toplantısının ilki gerçekleştirildi. Peki toplantıda neler yaşandı? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz toplantıda yaşananları anlattı.
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından devlet ve millet elele vererek seferberlik başlattı.
Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel, heyelan, kuraklık ve orman yangını gibi afetlere daha hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı 3 Mart Cumartesi günü Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi.
Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra TBMM başkanı, bakanlar, AFAD ve YÖK başkanları, AFAD Genel Müdürü ve üniversite rektörleri ile birlikte birçok farklı disiplinden bilim insanları, yazarlar, mühendisler ve afetle ilgili kişiler katıldı.
Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda neler konuşulduğu ise merak edilmeye başlandı. Toplantıya katılan isimlerden Jeolog Prof.Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplantıda yaşananları anlattı.
Afetle ilgili çok sayıda konunun katılımcılar tarafından dile getirildiğini ve kayıt altına alındığını ifade eden Okan Tüysüz, toplantıya ilişkin şunları söyledi:
- Dün yapılan Ulusal Risk Kalkanı Planı toplantısına kimlerin katılacağı yönünde bir toplantı öncesinde bir bilgi verilmedi, sadece telefonla haber verildi. Çağırılanlar arasında çok farklı disiplinlerden bilim insanları yanı sıra yazarlar, mühendisler ve afetle uzak yakın ilgili kişiler vardı.
- Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra TBMM başkanı, bakanlar, AFAD ve YÖK başkanları, AFAD Genel Müdür, Rektörler de oradaydı. Yıllardır bir idarecinin bizleri dinlemesi için çırpınan kişiler olarak toplantıya katılıp orada görüş bildirmek önemliydi.
- Bu kadar kalabalık bir toplantıda herkes 5 dakika kadar konuşunca toplantı 7 saat kadar sürdü, neredeyse tüm katılımcılar toplantı sonuna kadar katılmaya devam ettiler. Daha önce de belirtmiştim ilk sıralarda bana söz geldi, diri fayların imar planlarına, işlenecek ölçekte haritalanması, hazırlamış olduğumuz diri fay yasasının hayata geçirilmesi, sıvılaşabilir zeminlerin tespit edilerek imar planlarına işlenmesi, jeoloji, jeofizik mezunlarının belediyelerde istihdamı, zemin etütlerinin yapı denetim içerisine alınması, eğitimde jeoloji ve coğrafya derslerine yer ve önem verilmesi, önlem alınırken sismik boşluklara öncelik verilmesi konularına değindim.
- Afetle ilgili çok sayıda konu katılımcılar tarafından dile getirildi ve kayıtlara geçti. Bu önerilere toplantının formatı gereği bir yanıt verilmedi, zaten verilse toplantı bitmezdi.
- Kapanış konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanı öneri ve görüşlerin dikkate alınacağını, afet politikaları kurulunun oluşturulacağını ve istişarelere devam etmekte istekli olduğuklarını ve katkılarımızı beklediklerini belirtti.