Türkiye'nin deprem bölgeleri güncellendi: En riskli ve en az riskli iller
Türkiye'de deprem araştırmaları kapsamında, kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler çalışmalarını harita verilerini kullanarak yürütüyor. Bu bağlamda MTA'nın güncel fay hattı haritası önem kazanmaktadır. İşte ayrıntılar...
DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDE, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden Aras Vadisi'ne kadar uzanır ve Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Erzurum gibi yerleşim yerlerini kapsar. Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'nde çeşitli şehirleri içine alır.
MTA'nın haritasına göre İstanbul ve Ankara'da aktif fay hattı bulunmamakla birlikte, bu şehirlerin yakınlarındaki fay hatları risk oluşturur.
BİRİNCİ DERECE TEHLİKELİ İLLER
Birinci derecede riskli bölgeler İzmir, Balıkesir, Manisa ve Bursa gibi illerdir
İKİNCİ DERECE TEHLİKELİ İLLER
İkinci derecede riskli bölgeler arasında Tekirdağ, İstanbul ve Erzurum yer alır. Üçüncü derecede riskli bölgeler ise Eskişehir, Antalya ve Kayseri gibi iller olarak belirtilmiştir.
EN AZ TEHLİKELİ İLLER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.