Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan su genelgesi: Su tüketimi kontrol altına mı alınıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı, su tüketiminin kontrol altına alınması için tüm bakanlıklar ve kamu kurumlarına su tasarrufu çağrısı yaptı.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan su genelgesi: Su tüketimi kontrol altına mı alınıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı, su tüketiminin kontrol altına alınması için tüm bakanlıklar ve kamu kurumlarına su tasarrufu çağrısı yaptı. Çağrıda su kaynaklarının verimli kullanılması noktasında tarımda gece sulaması yapılması, oto yıkamalarda su kontrolü ve park, bahçe, cami gibi kamuya açık alanlarda suyun boşa akıtılmaması uyarıları yer alıyor.

Türkiye, son yılların en sıcak yazını geçiriyor. Sıcaklar vatandaşlara zor anlar yaşatırken suyun verimli kullanılması da kritik önem taşıyor. Konu hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm bakanlıklar, valilikler, belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına “su verimliliği” tedbirlerine ilişkin yazı gönderdi.

Gönderilen yazıda oto yıkamalarda kullanılan suyun kontrolünden, içme suyu şebekeleri ve depolarındaki sızıntıların tespitine kadar geniş bir yelpazede uyarılar yapıldı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NDAN SU GENELGESİ

-Tarımda gece sulamasına ağırlık verilmeli. Basınçlı sulama sistemleri tercih edilmeli. Sulama zaman aralıklarına özen gösterilmeli.

- Sulama, verimli yöntemler ile buharlaşmanın az olduğu saatlerde yapılmalı. Mümkün mertebe yağmur suyu, gri su, arıtılmış atık su vb. kullanılmalı.

- Oto yıkama işletmelerinde su kullanımı kontrol altına alınmalı. Araçlar su verimliliği sağlayan yöntemler ile temizlenmeli.

- Park, bahçe, cami gibi kamuya açık alanlarda su boşa akıtılmamalı

- İçme suyu şebekeleri ve depolarında sızıntı, patlak vb. arızalar takip edilmeli.

-Basınçlı duş başlığı, tasarruflu musluk ucu aparatı, sensörlü musluk, tasarruflu rezervuar gibi su verimliliği sağlayan cihaz ve ekipmanlara yönelinmeli.

-Turizm tesislerinde tuvalet, lavabo ve banyolarda sızıntılar onarılmalı, düzenli bakım yapılmalı.

-Süs havuzları kontrollü şekilde doldurulmalı, suyun çevrimi gerçekleştirilmeli.

-Endüstriyel işletmelerde tesis içinde veya süreçlerde kullanılan nispeten temiz sular, altyapı değişikliği gerektirmeyen alanlarda yeniden değerlendirilmeli.

-OSB şebekelerinde ve tesis içi hatlarda sızıntılar engellenmeli, su kullanımları kayıt altına alınarak düzenli olarak izlenmeli.

tarım ve orman bakanlığı su