Sonbahar kurak geçti: Çiftçi ümidini Kasım ayına bıraktı

Sonbahar kurak geçti, çiftçi ekimi erteledi. İzmir’de toprağa 70 gün tek damla yağmur düşmedi. Çiftçi fiğ ve arpa ekimini yapamadı. Buğday ve kışlık sebzelerin ekimi için de yağmur bekleniyor. Trakya Bölgesi de kurak bir sonbahar geçiriyor.

Türkiye son yılların en kurak eylül ve ekim aylarını yaşadı. Çiftçi ümidini kasım ayına bıraktı.

Kuraklığa rağmen Edirne’de buğday tarlaları ekildi. Ancak kasım ayında da yağış olmazsa çiftçiyi zor günler bekliyor.

İzmir’de ise çiftçiler arpa ve fiğ ekimi yapamadı. Buğday ve kışlık sebze içinde toprağın az da olsa nemlenmesi beklendi. 70 gün sonra yağan yağmur da ekim için yeterli olmadı. Çiftçi kara kara düşünmeye başladı.

Ege Bölgesi eylülde son 18 yılın en düşük yağışını aldı. 20,3 milimetre olan eylül ayı yağış ortalaması bu yıl 3,6 milimetreye düştü. Ekim ayında da tablo değişmedi, mevsim normaline göre yağışlar yüzde 77 azaldı. Bereketli Gediz Havzası'nda son 38 yılın, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında ise son 21 yılın en düşük ekim ayı yağışları alındı.

İzmir, Aydın ve Manisa gibi bölgede tarımsal üretimin yoğun olduğu illerdeki tarım alanlarında tohum ekimi, yağmurun düşeceği zamana kadar ertelendi. İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, çiftçinin her gün "bugün yağmur yağar mı" diye gökyüzüne baktığını söyledi.

sonbahar çiftçi buğday kuraklık Tarımsal üretim izmir aydın