Sokak hayvanı kanunu TBMM'de

17 maddelik sokak hayvanları kanun teklifi kabul edilirse köpekler nasıl kısırlaştıtılacak? Ötenazi nasıl ve kim tarafından yapılacak? Belediyeler bu işleri nasıl yapacak? Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Safa Gür sorularımıza yanıt verdi. 

Cemre Nilsu Çatakoğlu Cemre Nilsu Çatakoğlu

Sokak hayvanlarının yarattığı toplumsal sorunların önüne geçilmesi için hazırlanan kanun teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Peki teklife göre nasıl bir model yürütülecek?

17 maddeden oluşan teklifte sokak hayvanlarına ilişkin yükümlülükler belediyelere bırakılıyor. Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Safa Gür, hem teklifi değerlendirdi hem de eksiklere vurgu yaptı.

- Kanun teklifinde hayvanlar yakalanacak kısırlaştırılacak bakımevlerine veya doğal yaşam alanlarını alınacak. Hastalık riski taşıyan hastalanmış ve kendi başına hayatını idame ettiremeyecek kadar düşkün olan hayvanların, saldırgan hayvanların ötenazi yapılması konusunda böyle bir yol haritası çizilmiştir.

Teklifte nüfusu 25 bini aşan belediyelere bakımevi tahsis etme zorunluluğu getirildi. Ancak sokak hayvanı sorununun taşra bölgelerde daha yaygın olduğunu belirtiliyor.

 - Şimdi belediyelerden böyle bir hizmet bekleniyorsa, gelirlerinin muhakkak bu konuda yatırım yapabilecekleri doğrultuda verilen bütçenin artırılması gerekmektedir. 2028'ine kadar barınakları ve doğal yaşam alanlarını oluşturmak zorunda gerekli altyapıyı oluşturmak zorunda.

Kısa sürede popülasyonu hızla artan ve adeta bir klan haline gelen sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının da titizlikle ele alınması gerekiyor

 - 25 bin altındaki Belediyelerde devletin muhakkak şartlı para yardımı yaparak barınak ve bu bakımevlerinin de onların da kurdurulmasının sağlanması gerekmektedir. Özellikle serbest veterinerlerin bu kısırlaştırma konusunda görevlendirmeleri lazım. Şu anda ki mevcut belediyelerin Personel miktarları ve veteriner hekim sayıları ve teknik kapasiteleri ile bu kısırlaştırma yürütmeleri mümkün değildir. Bir iki tane köpek dişi ve erkek köpek Eğer Doğan yavruları ölmezse beşinci yılın sonunda 6 yılın başında 67.000 nüfustu bir klan oluyor. 81 il 1400 ilçe aynı anda başlamazsa ve bir yıl içinde kısırlaştırmanın yüzde yetmişini tamamlayamazsak, bütün yapılacak olan yardımlar ve harcanan paralar boşa gidecektir.
sokak hayvanları