Sel Türkiye'nin kaderi mi?
Meteoroloji her gün gök gürültülü yağmur uyarısı yapıyor, yetkililer vatandaşlara sele karşı dikkat etmesini istiyor.
Yağmur berekettir ancak Türkiye'de artık bereket olarak değil, sel olarak tanımlanıyor. Kısa süren sağanak kentlerde sele neden oluyor... Yollar çöküyor, araç, konut ve işlerlerini su basıyor, milyonlarca lira zarar ve can kayıpları yaşanıyor. Bütün bunlar Türkiye'nin kaderi mi? Uzmanına sorduk. İzleyelim.
Hemen hemen her sağanakta kentlerde arabalar yollarda kalıyor, metroları su basıyor, ulaşım duruyor.
- Biz aslında doğaya uyumlu bir şekilde şehir kurduğumuz zaman bu tür afetleri yaşamayacağız. Doğa dostu şehirler kurmuyoruz. Bu tür problemleri de mühendislik yöntemleriyle çözmeye çalışıyoruz. Bir takım alt yapı yatırımlarıyla daha yüksek maliyetlerle şehirlerimizi korumaya çalışıyoruz.
İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Fatih Terzi, selin nedenleri ve çözümlerini 3 maddede Ulusal Kanal'a anlattı:
- Niçin şehirlerimizde sel olayları gerçekleşiyor. Bunlardan birincisi şehirlerde Binalar, yollar kaldırımlar gibi sert zeminlerin miktarı artıyor. bu sert zeminler yağmurun toprakla buluşmasını engellemekte ve su haliyle geçirimsiz yüzeylerde hızla akışa geçiyor ve sel olayını arttırıyor.
Profesör Terzi, kentlerin kurulmasında yapılan hataların sele neden olduğunu belirtti.
- Bu sellenmenin ikinci nedeni ise verdiğimiz yapılaşma kararlarıyla su doğal akış alanlarını bozarsak taşkınların çıkmasına sebep yaratmış oluruz. Bir üçüncü neden olarak menfez yapıların tıkanması, veya toprakla kapanması zamanla yüzey sularının getirdiği bir takım bloklayıcı unsurlarla kaplanması da sellenme riskini arttırıyor.
Sel riski haritası çıkarılarak sorunlu bölgelere özel bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Fatih Terzi, yeşillik alanın arttırılmasının önemi vurguladı.
- Burada yapılacak olan şey, şehirlerde sel riski haritalarının ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu bölgelerde bu tür olası afet riskinin azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerekiyor. belediyelerin şehrin diğer bölgelerinde de yeşil alanın arttırılması ve geçirimlilik oranının arttırılacak bir takım peyzaj düzenlemesine gitmesi gerekiyor.