Moriwaki’den deprem uyarısı: 32 ilde büyük tehlike kapıda

Türkiye’nin deprem risk haritası üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Moriwaki, artık Türkiye’de depremin yaşanma olasılığı bulunmayan hiçbir ilin kalmadığını belirtti.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Moriwaki’den deprem uyarısı: 32 ilde büyük tehlike kapıda

Daha önce deprem beklenmeyen bölgelerde bile sarsıntıların meydana geldiğine dikkat çeken Moriwaki, Türkiye’nin büyük depremlerinin Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği illerde yaşanacağını vurguladı. Japon uzman, 32 ili tek tek uyararak acilen gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. Moriwaki, “Doğu Anadolu fay hattının biriktirdiği enerjiyi serbest bırakması, batıdaki fay hatlarını da tetiklemeye başladı. Bu durum, Adana’daki depremin nedeni olarak görülebilir ve fay hattının Kıbrıs’a doğru ilerlemesi, Akdeniz bölgesinde daha fazla depreme neden olabilir” şeklinde konuştu.

Moriwaki’den deprem uyarısı: 32 ilde büyük tehlike kapıda - Resim : 1

Moriwaki ayrıca, “Türkiye’deki fay hatları birbirlerini o kadar baskılamaya başladı ki, deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılar yaşanmaya başladı,” diyerek Konya’daki depremin de bu baskının bir sonucu olduğunu belirtti. Fay hatlarının domino etkisiyle çalıştığını, birinin harekete geçtiğinde diğerlerinin de tetiklendiğini söyledi.

Japon uzman, İzmir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediğini belirterek, “İzmir’den geçen fay hattının oldukça ince olduğunu görüyoruz. Bu ince fay hattının üreteceği depremler en fazla 5 veya 6 büyüklüğünde olabilir. 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı oldukça düşük. Ancak İzmir’deki büyük depremin Yunanistan merkezli olduğunu biliyoruz. İzmir’de kırılmamış hatlar var ve bu nedenle o bölgede bir deprem kaçınılmaz” dedi.

İLLERİ TEK TEK UYARDI

Moriwaki, Türkiye’de en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği bölgelerde meydana geleceğini belirterek şu illeri sıraladı: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. Bu illerde yaşayan vatandaşların ekstra önlemler alması gerektiğini belirtti.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ

Moriwaki, beklenen büyük İstanbul depremine de değinerek, megakentin zemin durumu kötü olan bölgelerine dikkat çekti. Yumuşak zeminli alanları sıralayan Moriwaki, “Atatürk Havalimanı’nın batısındaki Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Yeşilköy bölgeleri yumuşak zemin üzerine inşa edilmiştir. Ancak, zemin iyileştirme çalışmaları yapıldıktan sonra binalar inşa edilirse ciddi bir sorun yaşanmaz,” dedi. Ayrıca, 1999 depreminde Avcılar’da çok sayıda bina yıkılmasının nedeni olarak yumuşak zemini gösterdi ve deprem dalgalarının yumuşak zemine ulaştığında şiddetinin arttığını vurguladı.

deprem uyarı riskli alan