İzmir'deki elektrik faciasında ifadeler ortaya çıktı

İzmir'in Konak ilçesinde, sağanak sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişi ile ilgili gözaltına alınan ve tutuklanan İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı B.K., mazgallarda yapılan işlemler sırasında gözlemcinin izinli olduğunu belirtti.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
İzmir'deki elektrik faciasında ifadeler ortaya çıktı

Konak'ta 12 Temmuz'da sağanak yağmur sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesi üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma devam ediyor.

Tutuklanan 14 şüpheliden biri olan İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı B.K.'nin ifadesine ulaşıldı. B.K., ifadesinde, İzmir'in tamamının sorumluluk bölgesi olduğunu, görevlerinin atık ve yağmur sularını toplamak ve ulaştırmak olduğunu söyledi. İdari işlerin denetim ekibi tarafından yürütüldüğünü ve sahadan bir sorun bildirildiğinde sahaya gittiğini belirtti.

Kazanın yaşandığı mazgalları olaydan sonra incelediğini söyleyen B.K., şunları kaydetti:

"Çalışma sırasında gözlemcimiz izinliydi. Olay yerinde bir gözlemci bulunmuyordu. Çalışmalarımız sırasında kablolara hiçbir zarar vermedik. Ancak gözlemcinin izinli olması nedeniyle olay yerinde gözlemci yoktu. Ekipler, diğer kurumların malzemelerine zarar verdiğinde bu kurumlarla iletişime geçeriz. Başka hatlara zarar verilmediğinde ya da olumsuz bir durum olmadığında rapor tutulmaz. Ancak bir zarar oluştuğunda yüklenici firma tutanak tutar ve bu zararlardan sorumludur. Hasar olsaydı, yüklenici firma diğer kurumların gözlemcilerini çağırmakla yükümlüdür. Çalışma sırasında İzmirgaz ve Gdz Elektrik'i 'gözlemci olarak gelebilirsiniz' diye aradığımızı biliyorum. İzmirgaz olay yerine geldi ancak Gdz Elektrik'ten bir gözlemci gelmedi."

B.K., planlı ve plansız olmak üzere iki tür çalışma yöntemleri olduğunu, planlı çalışmalarda diğer kurumlara bilgi verdiklerini, kazanın olduğu yerdeki çalışmanın plansız bir çalışma olduğunu ve bu nedenle kurumlara sadece sözlü olarak bilgi verildiğini anlattı.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen B.K., "Olay günü olay yerine gittiğimizde vatandaşlar Gdz'den şikayetçi olduklarını, asfalt ile kaldırım arasında duman olduğunu ve bunu bildirdiklerini söylediler. Biz mazgal yapmamış olsaydık bile yine kaza meydana gelecekti. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmak istiyorum." şeklinde ifade verdi.

"Bizden Sonra Başka Bir İşlem Yapıldı"
Şüpheli A.K., inşaat mühendisi olduğunu ve 2007'den beri İZSU'dan işler aldığını belirtti. A.K., "İzgaralar ve ızgara kolları imalatı yapıyoruz. İşlerimizi teknik şartnameye uygun yapıyoruz. İşimizi tamamladıktan sonra dolgu malzemesi kullanıp asfalt atılması gerektiğini bildiriyoruz." dedi. A.K., çalışmalarında kablolara zarar vermediklerini ve fotoğraflarla bunu belgelediklerini, olaydan sonra kabloda 3 tamir yapıldığını tespit ettiklerini belirtti. "Biz işi bitirdikten sonra asfalt ekibi gelir ve asfaltlama yapar. Bizden sonra başka bir işlem yapılmış. Suçlamayı kabul etmiyorum." diye ekledi.

Olay ve Soruşturma
Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Deniz ve Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, soruşturma kapsamında gözaltı talimatı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış, 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Gözaltındaki 27 şüpheli adliyeye sevk edilmiş, 14'ü tutuklanmıştı. Bilirkişi raporuna göre, 5 şüphelinin daha ihmalinin olduğu belirlenmiş, bu kişilerden 3'ü yakalanmış, 1 kişinin kanser tedavisi gördüğü, 1 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtilmişti. Yakalanan 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Elektrik akımına kapıldı izmir