İstanbul'da nem rekor kırdı: Uzmanlar uyarılarda bulundu

İstanbul’da hava sıcaklıkları son bir haftada 7 derece arttı. Nem oranı yüzde 100'e ulaşarak rekor kırdı. Deyim yerindeyse gündüz kavurdu, gece uyutmadı. Uzmanlar vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Barış Dikmen Barış Dikmen

İstanbul’da hava sıcaklıkları son bir haftada 7 derece arttı. Nem oranı yüzde 100'e ulaşarak rekor kırdı. Deyim yerindeyse gündüz kavurdu, gece uyutmadı. Uzmanlar vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı:

- Özellikle vatandaşlarımız için saatin 10 ile 3 arasında güneşin en dik olduğu saatlerde vatandaşların güneşle karşı karşıya gelmelerini istemiyoruz. Ama çıkılması gerekiyorsa 10 dan önce veya 4 den sonra çıkabiliriz.

 İstanbul'da etkili olan sıcak hava ve yüksek nem oranı, gece boyunca sürdü. Nem oranı Ataşehir ve Ümraniye’de yüzde 100’e ulaşarak rekor kırdı.

İstanbu'da hissedilen sıcaklık 40 derece ölçüldü. Uzman Doktor Mert Palabıyık, yurttaşları uyardı. Yağlı yemekler tercih etmeyin dedi ve ekledi:

- Kalp damar hastalıkları için örnek olarak kabul ettiğimi akdeniz diyeti bu sıcak havalar için oldukça uygun. Erkekler 2.5 litre kadınlar 2 litre sıvı alması gerekiyor. Asitli içecek değil ama doğal yoldan elde edilmiş kompostolar olabilir su olabilir. Meyve sularıyla tadlandırabiliriz. Et yiyebiliriz ama daha çok kızartma gibi pişirmeden buğulama gibi yapabiliriz. Dondurma gibi aşırı şekerli şeylerden uzak durabiliriz.

Peki yaz aylarının en tehlikeli yiyecekleri neler?
Yaz aylarında en çok çocuklu ailelerin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan uzman doktor Palabıyık, parklarda oynayan çocukların şapkasını ve suyunu eksik etmeyin dedi.

- Susamadan da su vermek gerekiyor. Çocuğun ihtiyaç duyduğu suyu vermemiz gerekir. Öğün atlamadan günler de uzadığı için çok geç saate varmadan akşam öğünlerine kadar gıdaları verilmeli. Yeşillik türlerinden de alternatif oluşturmalı. Yüksek sıcaklıkta kızartılan gıdalar, trans yağlar, ağır yemekler, alkol konusunda dikkat etmemiz gerekir. Bunlar dışında sağlıklık beslenmeye devam edebiliriz.
hava sıcaklıkları