İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu savaş kabinesini dağıttı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu savaş kabinesini dağıttı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu savaş kabinesini dağıttı

İsrailli bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Eski Savunma Bakanı Benny Gantz'ın hükümetten ayrılmasının ardından beklenen bir hamleyle altı üyeli savaş kabinesini feshettiğini duyurdu.

Netanyahu, koalisyonundaki milliyetçi-muhafazakar ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil olma talepleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Bu isimlerin dahil olma talebi ABD de dahil olmak üzere uluslararası ortaklarıyla arasındaki gerginliği iyice arttırırdı.

İsrail'in Maariv ve Ynet haber sitelerinin bildirdiğine göre, İsrail başbakanı duyuruyu dün geceki kabine toplantısı sırasında yaptı.

İSTİFALAR ARKA ARKAYA GELMİŞTİ

İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un da Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın ardından Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiği belirtildi.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Eisenkot, Başbakan Netanyahu’ya istifa mektubunu sundu.

Eisenkot, mektubunda, "Başbakanlığını yaptığınız kabine, savaşın hedeflerine ulaşması için gerekli kararları almadı." ifadesini kullandı.

Bu kararların alınmamasının İsrail’in stratejik durumuna ve ulusal güvenliğine zarar verdiğini vurgulayan Eisenkot, Netanyahu’ya hitaben, "Son dönemde aldığınız kararların ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını gördük." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

israil netanyahu