Ilgaz'daki yangın kontrol altına alındı

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde dün meydana gelen orman yangını, yoğun çabalar sonucunda kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle boşaltılan köylerin sakinleri, yaşadıkları korku dolu anları paylaştı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Ilgaz'daki yangın kontrol altına alındı

Yukarımeydan köyü civarındaki ormanlık alanda başlayan ve tedbir amaçlı Yukarımeydan, Aşağımeydan, Aşağıdere ve Yukarıdere köylerindeki evlerin boşaltılmasına neden olan yangına, Çankırı ve çevre illerden gelen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile itfaiye ekipleri müdahale etti. Rüzgarın hızını kaybetmesiyle yangının ilerlemesi durduruldu ve soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yangın sonucu 44 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü belirlendi. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, yangının dün saat 17.30 civarında başladığını belirtti. Yangının çıkış sebebinin henüz netleşmediğini ifade eden Taşolar, yangına 2 helikopter, 102 araç ve 267 personelle müdahale edildiğini aktardı. Köylerde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Taşolar, "Dört köyü tedbir amaçlı boşalttık ve can kaybı yaşanmaması bizim için en büyük teselli oldu. Kaymakamlık ve belediye tarafından 125 vatandaşımız için gerekli önlemler alındı ve yerleştirme işlemleri yapıldı. Çalışmalarımız devam ediyor. Yangının çıkış nedeni konusunda henüz kesin bir şey söylemek yanıltıcı olabilir, ancak bu konuda araştırmalar ve idari, adli soruşturmalar yapılacaktır," dedi.

'KÖYDEN HIZLA TAHLİYE EDİLDİK'

Tahliye edilen ve Ilgaz ilçesindeki bir otele yerleştirilen köy sakinlerinden 64 yaşındaki Aynur Kurt, dağdan yükselen dumanları fark ettiklerini söyledi. Dumanların giderek arttığını belirten Kurt, "Dumanlar çoğalınca köyde alarm verildi ve köyü boşaltmamız istendi. Hızla evlerimizi terk etmek zorunda kaldık, ilaçlarımızı bile yanımıza alamadık," dedi.

82 yaşındaki Emine Tunç ise oğlunun yangını fark edip söndürmeye çalıştığını anlattı. Gözyaşlarıyla dumanların köye ne kadar yaklaştığını anlatan Tunç, "Yangın köyümüze bir buçuk metre mesafeye kadar geldi. Komşunun evi yoğun dumanlar içinde kaldı. Jandarmalar beni köyden çıkarmak istediler. Oğlum geldi ve birlikte köyü terk ettik. Allah devletimize ve milletimize yardım etsin. Karabük, Kastamonu, Çerkeş ve Kurşunlu'dan gelen ekipler yangına müdahale etti. Jandarmalar bölgeye doluştu, araçlarla doldu. Biz köyden ayrılırken köyümüzün üstü alev alev yanıyordu," şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

orman yangını Çankırı