Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman ve nasıl kutlanır?
Baharın gelişinin habercisi olan Hıdırellez çeşitli ritüelleri içerisinde barındırır. Hızır Peygamber'in uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket getirildiği kabul edilen Hıdırellez Bayramı birçok bölgede kabul görür ve çeşitli şekillerde kutlanır.
Hz.Hızır ve Hz.İlyas Peygamberlerin buluştuğu gece olarak inanılan 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece bayram olarak kutlanır.
Bu sene Ay tutulması ile aynı güne denk geliyor. Ay tutulması ile aynı güne denk gelmesi halkın enerji duygusunu daha arttırıyor.
Hz.Hızır Peygamber ve Hz.İlyas Peygamber her yıl 6 Mayıs'ta buluşur. Bazı inanışlara göre Hz.Hızır Peygamber ve Hz.İlyas Peygamber buluştuklarında Evren 1 saniyeliğine durur. Bunu kimse fark etmez, fark edenlerin dileğinin kabul olacağına inanılır. Tabi ki kimin dileğinin kabul olacağını biz bilemeyiz anlatılan bazı inanışlara göre böyledir. Bunun ile ilgili bir çok hikayeler bulabilirsiniz.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2017'de Hıdrellez'i 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydetti.
Hz.Hızır Peygamber ve Hz.Hızır Peygamberin buluşması baharın gelişi olarakta kutlanır. Hz.Hızır Peygamber’in Allah’ın lütfu ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. İşte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas (a.s)’ın geleneğini sürdürmek amacıyla şenlikler tertip eder olmuşlar.
HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ NELERDİR?
Kutlama mekanı Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdırellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdırellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir. Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.
Kaynak: kulterportali.gov.tr, ntv.com.tr