Hibrit araçlara ÖTV indirimi: Otomotiv piyasasında hareketlilik

Türkiye pazarına gireceği konuşuluyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli otomotiv devleri, yeni hibrit modellerini Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor. Türkiye'de şu anda 24 şarj edilebilir hibrit araç modeli bulunuyor.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Hibrit araçlara ÖTV indirimi: Otomotiv piyasasında hareketlilik

 Peki, ÖTV indirimi hangi araçları kapsayacak? Daha fazla marka Türkiye pazarına giriş yapar mı? ÖTV indirimi sonrası hangi araçların fiyatları düşecek? İşte otomobil almayı düşünenlerin merak ettiği soruların yanıtları...

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili tüm merak edilen soruları Milliyet'e yanıtladı. Ertemel'in şarj edilebilir hibrit araçlar hakkındaki açıklamaları şöyle:

ÖTV İNDİRİMİ YÜRÜRLÜLÜĞE GİRDİ

Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, emisyonu 25 gramın altında olan, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan plug-in hibrit araçları kapsıyor.
Alınan karar doğrultusunda, ülkemizde satışa sunulan ve kriterlere uyan otomobil fiyatlarında düşüş beklenirken, Avrupa menşeli yaklaşık 10 farklı plug-in hibrit modeli ile Çin menşeli modellerin Türkiye pazarına gelmesi teşvik edilmiş oldu.

ÇİN MENŞELİ MARKALAR TÜRKİYE PİYASASINDA

Önümüzdeki süreçte, Avrupalı markalarla birlikte özellikle Çin menşeli markalar da bu fırsattan yararlanarak Türkiye piyasasında plug-in hibrit modellerini satışa sunacak. Bu bağlamda, bazı Çin menşeli markalar yeni modellere dair kararlarını açıklamış durumda. Hem fiyatlar açısından hem de pazar çeşitliliği açısından son teknoloji ürünlerin ülkemize giriş yapacağı düşünüldüğünde, alınan kararın piyasamıza olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz.

Şu an için Türkiye piyasasında kararın niteliklerine uyan 4 farklı model bulunuyor: BYD Seal, BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In modelleri. Yüzde 80'de bulunan BYD Seal yüzde 30'luk dilime, yine yüzde 80'de bulunan BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 plug-in modelleri ise yüzde 60'lık dilime geriledi. Yaşanan vergi indirimi ile bu araçların indirimli fiyatları önümüzdeki günlerde netleşecektir.
BYD, Çin otomotiv sektörünün öncü markalarından biri. Avrupa’da en çok satılan Çin menşeli marka konumunda. BYD gibi önemli bir markanın Türkiye pazarına doğrudan yatırım yapması diğer markalar açısından domino etkisi yaratacak önemli bir gelişme. Türkiye’nin konumu ve dinamiklerinin markalar için sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, diğer markaların da bu trende uyarak yatırım yapması bekleniyor.

BYD’nin kararını açıklamasının hemen ardından yine Çin menşeli bir marka daha yatırım planladıklarını duyurdu. Son günlerde, ülkemizde beğeni kazanan Chery markasının doğrudan yatırım yapacağı ve planlamanın son aşamaya geldiği konuşuluyor.

ötv indirimi araba çin