Hayvanlara beş yılda 10 milyon e-reçete
Sahipli ve sahipsiz hayvanların tedavi ve aşılama süreçlerine ilişkin elektronik güvence, meyvelerini verdi. Farklı türlerden 182,4 milyon hayvan için 5 yılda 10,7 milyon e-reçete düzenlendi. Reçete edilen ilaç sayısı ise 226 milyonu geçti.
Sahipli ve sahipsiz hayvanların tedavi ve aşılama süreçlerine elektronik güvence, 1 Ocak 2018’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanmaya başladı.
Elektronik Reçete sistemi, hayvan hastalıklarıyla mücadele, ilaç tüketimi kontrolü ve özellikle sokak hayvanlarının aşı ve tedavi süreçlerinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla uygulanıyor.
E-Reçete kapsamında 5 yılda farklı türlerden 182,4 milyon hayvan için 10,7 milyon e-reçete düzenlendi, reçete edilen ilaç sayısı 226 milyonu aştı.
1 Mart 2018’de ise İlaç Takip Sistemi’ne geçildi. Birbiriyle bütünleşmiş çalışan iki uygulama, ücretsiz olarak veteriner hekimler ve eczacıların hizmetine sunuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı,15 Ağustos 2019’da ise Aşı Takip Sistemi’ni devreye aldı. Veterinerlerin Türkiye'de kullandığı biyolojik aşıların, üretimi ya da ithalatından son kullanıldığı hayvana kadar izlenebilirliği sağlanıyor.
Aşı Takip Sistemi kapsamında kanatlı hayvanlar ve balıklar da dahil olmak üzere farklı türlerden 30,5 milyon hayvan için 9,5 milyon adet belge tanzim edildi. Sistem sayesinde Türkiye'deki tüm aşı stokları ve aşılama kayıtları anlık olarak izlenebilir hale getirildi.
E-Reçete, İlaç Takip Sistemi ve Aşı Takip Sistemi’nin hayata geçirilmesinden bugüne kadar 3,9 milyon adet tanımsız hayvan için aşılama ve tedavi kaydı yapıldı.
Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi