Hadrianopolis Antik Kentine ilgi yeni bulgularla arttı
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde yeni bulguların ortaya çıkarılması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan antik kente, en çok Avrupa ve Uzak Doğu’dan turist geliyor.
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde yeni bulguların ortaya çıkarıldı. Kalıntıların artmasıyla turistlerin ilgisi de arttı.
“Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan bölgede kazı çalışması sürüyor. Kazı, Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülüyor.
Antik kente, özellikle Uzak Doğu ve Avrupa'dan turistler, yoğun ilgi gösteriyor.
Milattan önce 1'inci yüzyılda kurulan ve milattan sonra 8'inci yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan antik kent, ilçenin 3 kilometre batısında yer alıyor. Hadrianopolis Antik Kenti, İncil'de adı geçen nehirlerin yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve grifon gibi birçok hayvanın tasvir edildiği kiliselerin tabanındaki mozaiklerle meşhur.
Antik kentte, iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa gibi yapılar bulundu. Antik kentten elde edilen bulgulardan taşınabilir olanlar, çevre illerdeki müzelere götürülüyor, taşınamazlar ise bulunduğu yerde korunuyor.