Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Silivri Avrupa'daki tesis haline gelmiştir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, "Silivri, Avrupa'daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Silivri Avrupa'daki tesis haline gelmiştir

Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi açıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri'nin Avrupa'daki en büyük doğal gaz depolama tesisi haline geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri şu şekilde:

- Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisimizin açılışını yaptığımız yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugünkü açılışla birlikte Silivri Avrupa'daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline gelmiştir. Bilindiği gibi Silivri'deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Son genişletme çalışmaları, denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla 18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yaparak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler, Karadeniz'deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür.
- Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler tamamen yerli ve milli olarak üretilmiş, böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisimiz, günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Yani tesisimiz, ülkemizin en yoğun tüketim döneminde dahi talebin dörtte birini tek başına karşılayabilecektir.
-Ankara Tuz Gölü'ndeki kapasite genişletme çalışmaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Ülkemizin bu yılki toplam doğal gaz tüketiminin 53,5 milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında, Silivri'de ulaştığımız 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü'nde hedeflediğimiz 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'mizin yeni fazının hizmete girmesinde emeği geçen Bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmaları tebrik ediyorum.

Kaynak: TRT Haber

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan