Enkaz altından çıkanlar neden hemen su içemez? Su içilirse ne olur?
Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem; 9 ili etkiledi. Afete neden olan depremden etkilenen Kilis ve Osmaniye'de arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Arama kurtarma çalışmalarında enkaz altından insanlara su verilmemesi dikkat çekti.
9 ilde devam eden arama kurtarma çalışmalarının mucizesi acının yanında teselli olmaya devam ederken, depremin acı rekoru sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı salladı. Depremin ardından bölgeye yönelik yardım seferberliği devam ederken; Uyarılarda bulunan uzmanlar, bölgede çalışan kişilerin neden su vermemesi gerektiğini anlattı. Enkaz altındakilere neden su verilmiyor? Detaylar burada...
SAĞ KALMA SÜRECİ DEĞİŞKEN OLABİLİR
Son olarak 160 saatlik kurtuluşa dahi mucizevi tanıklık eden Türkiye'de deprem enkazında ne kadar kalınabileceği sorusu hiç şüphesiz en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Uzmanların arama kurtarma çalışmalarında ilk 72 saatin önemli olduğunu söylemesi, o saatten sonra kurtarılan insanları anımsattı. Uzmanlara göre enkaz altında tahmini 72 saat kaldıktan sonra hayatta kalmak mümkün çünkü enkaz altında yaşam beklentisi birkaç faktöre bağlı.
ZORLUK ZAMANINDAKİ KONUM YAŞAM FONKSİYONLARINI ETKİLİYOR
Uzmanlar, çökme anındaki konum, hava ve suya erişim, iklim, hava koşulları ve enkaz altındaki kişinin fiziksel ve psikolojik durumu gibi birçok faktörün enkaz altında geçirilen süreyi o noktaya kadar artırabileceğini veya azaltabileceğini söylüyor. Uzmanlara göre arama kurtarma çalışmaları ilk 24 saate odaklanırsa depremden çok sayıda kişi kurtulabilir.
İLK MÜDAHALE SONRAKİ HAYATI BELİRLER
Küresel olarak, Pakistan depreminden iki ay sonra kurtulan bir kadın, dünyanın enkaz altında en uzun süre yatan insanıdır. Ancak kadının mutfakta depreme yakalanması, yemek yemesi ve zaman zaman su içmesi önemli bir etkendir. Ayrıca her şeye rağmen bulunduğunda 35 kilonun altında olduğu söyleniyor. Bu nedenle uzmanlar, enkazdan çıkarılan insanlara ilk yardım yapılmasının sonraki yaşamlarını etkilediğini söylüyor. Bu noktada ısı kaybının bir an önce ortadan kaldırılması gerekirken, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise moloz altındaki kişilere hemen su verilmemesi.
VERİLEN SU BÖBREK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR
Özellikle 72 saat boyunca susama esasına dayanan insan vücudunda bu süre aşıldığında böbreklerde yorgunluk başlar. Bu nedenle ani su akışını önermeyen uzmanlar, enkazdan çıkarılan kişilerde organ yetmezliği oluşabileceği için ilk kontrollerden sonra sağlık otoritelerinin belirlediği ölçüde su verilmesi gerektiğini vurguluyor.