Elektrik faturalarında değişiklik: Yapmayanlar 10 bin lira ceza ödeyecek

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) devreye giriyor ve evler ile iş yerlerindeki elektrik sistemlerini köklü bir şekilde yenilemeye hazırlanıyor.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Elektrik faturalarında değişiklik: Yapmayanlar 10 bin lira ceza ödeyecek

 Geçtiğimiz yıl Türkiye'de elektrik abonelikleriyle ilgili önemli bir adım atıldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren uygulanmaya başlanan MASS, elektrik tüketim verilerinin cep telefonları aracılığıyla izlenebilmesini mümkün kılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından geliştirilen bu sistem, akıllı sayaçlar ve merkezi yazılım arasında çift yönlü veri iletişimi sağlayarak, veri doğruluğunu ve güvenliğini en üst düzeye çıkarıyor.

MASS, modemlerden haberleşme yazılımlarına ve kullanıcıların mobil uygulamalarına kadar geniş bir teknoloji altyapısını kapsıyor.

Bu sistem sayesinde, elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlardan alınan veriler daha hızlı ve doğru bir şekilde toplanıyor. Ancak, bu yenilikle birlikte mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi ve gerekli altyapının kurulması, dağıtım lisansı sahibi şirketlerin sorumluluğunda olacak.

Yıl Sonuna Kadar Değişim Zorunluluğu

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmiş tüketim verilerini de içerecek şekilde izlenmesini sağlayacak mobil uygulamanın geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu uygulamanın 1 Temmuz 2024'e kadar tamamlanması hedefleniyor.

Elektrik dağıtım şirketleri ise, bu yeni sistemin sorunsuz çalışabilmesi için gerekli veri altyapısını EPİAŞ’a sağlamak zorunda. Bu altyapının 1 Temmuz 2024’e kadar hazır hale getirilmesi gerekiyor.

Ayrıca, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), merkezi haberleşme yazılımına ilişkin teknik şartnameyi 1 Ocak 2025'e kadar yayımlayacak.

fatura fatura ödeme sayaç