Düşük yağış oranının karşısında çözüm ne? Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu açıkladı

Haziran ayının kavurucu sıcaklıkları en çok marmara bölgesini vurdu. Marmara bölgesinde son 21 yılın en kurak haziran ayının yaşandığı belirtildi. Uzmanlar da su tüketimi konusunda vatandaşları uyardı.

Barış Dikmen Barış Dikmen

Marmara bölgesinde son 21 yılın en az yağışı yaşandı. Bu durumun küresel iklim krizinden kaynaklandığı söylentileri dile getirildi. İşin aslını Prof. Doktor Mikdat Kadıoğlu açıkladı.

Meteoroloji mühendisliğinden yeterince faydalanılmadığını belirtilen Kadıoğlu, suyu, tarımı, enerjiyi ve turizmi yönetenlerin mevsimsel tahminlere göre yönetmemiz gerektiğini söyledi.

Su yönetiminde Türkiye’nin başarısız olduğunu aktaran Kadıoğlu, sorunun kökeniyle kimsenin ilgilenmediğini ifade etti: "Büyük kentlerde su tüketimi artıyor. Ama büyük kentlerde kuraklıkla mücadele planı yok. Büyük kentler de su yılı 1 ekimde başlıyor. Ama 1 ekimde su bütçesi devreye girmiyor. Ondan sonra kuraklık takibi yok. Su bitene kadar bekliyoruz. Çünkü planımız yok. Suyu götürüyoruz şehirlere ama suyu yönetmiyoruz. Tarımda da öyle. Adam bakmıyor önümüzdeki yaz nasıl olacak diye. Ona göre ekim yapayım dikim yapayım diye. Sonra göller kuruyor. sonra yine iklim değişikliği ve kuraklık gibi söylemler başlıyor. Ama esas onun sebebi göle akan suların derelerin önünün kesilmesi."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Hava durumu kavurucu sıcaklık