Deprem bölgesinde hasar tespit süreci nasıl işleyecek?
Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Depremde evleri hasar gören vatandaşlar nasıl bilgi edinebilecek? İtiraz süreci nasıl işleyecek? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu soruların cevaplarının olduğu kamu spotu yayınladı. İşte merak edilen soruların cevabı...
HASAR TESPİTLERİ NASIL YAPILIYOR?
Hasar tespit çalışmalarının nasıl yapıldığı merak edilenler arasında. Bakanlığın yayınladığı videoda hasar tespit çalışmalarının nasıl yapıldığına dair bilgiler yer alıyor.
Hasar tespit çalışmaları, tüm dünya literatüründe yer aldığı gibi gözlemsel incelemeye dayanıyor.
Bu incelemede binaların kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı olan ve bölme duvar ve kaplama gibi taşıyıcı olmayan elemanlarında oluşan hasarlar belirleniyor.
Tespit çalışmalarında, binaların hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak sınıflandırılıyor.
Hasarsız veya az hasarlı binalar hemen kullanılabilirken, orta hasarlı binaların detaylı deprem performanslarının değerlendirilmesi gerekiyor.
Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların yıkımının gerçekleştirilmesi zorunludur.
BİNALARIN HASAR DURUMUNU ÖĞRENME
Vatandaşlar binalarının hasar durumunu e-Devlet ya da 'www.hasartespit.csb.gov.tr' adresinden öğrenebilir, hasar tespit başvurularını bu adreslerden yapabilir, veya afet bölgelerindeki mobil iletişim merkezlerine başvurabilirler.
İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Hasar tespitine ilişkin itirazlar, hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık süre içerisinde yapılabilecek.
İtirazlar e-devlet ve Bakanlığın iletişim ofislerinden yapılabilecek. Yapılan başvuru doğrultusunda yeniden hasar tespit yapılarak sonuçlar kesinleşecek.
KAYNAK: ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI KAMU SPOTU