Bilim insanlarından Kahramanmaraş'taki depremlerle ilgili açıklama
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerle ilgili dünyaca ünlü bilim insanlarından da açıklamalar geldi. Uzmanlar üst üste iki depremin sıra dışı bir durum olduğunu belirtirken yaptıkları açıklamalar depremin büyüklüğünü gözler önüne serdi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler başta Kahramanmaraş olmak üzere; Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya ve Diyarbakır'da büyük yıkıma neden oldu.
Yaşanan depremlerle ilgili dünyaca ünlü bilim insanlarından da açıklamalar geldi. Üst üste 2 depremin daha önce görülmemiş bir durum olduğu ifade edilirken, yakın geçmişte yaşanan depremlerle yapılan kıyaslamalar, Kahramanmaraş'taki depremin büyüklüğünü gözler önüne serdi. İşte bilim insanlarının depremlerle ilgili değerlendirmeleri...
STEPHEN HİCKS (UNIVERSITY COLLEGE LONDON YER BİLİMLERİ BÖLÜMÜ HESAPLAMALI SİSMOLOJİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ)
Stephen Hicks: "Türkiye'deki depremin büyüklüğünü anlamak için şu örneği verebiliriz: Britanya Adaları'nı haritada fay hattı üzerine yerleştirseydik Birmingham, Manchester, Sheffield ve Bristol gibi şehirler harap ve neredeyse dümdüz olurdu."
PAUL MARTİN MAİ (KRAL ABDULLAH BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ'NDE YER BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ PROFESÖRÜ)
Paul Martin Mai: "İkinci deprem ilk depreme 100 kilometre uzaklıkta meydana geldi. Bu yüzden bunu artçı olarak değil, ikinci bir deprem olduğunu söylüyoruz."
PROF. SHİNJİ TODA (TOHOKU ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI AFET BİLİMİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ)
Prof. Shinji Toda: "Depremin büyüklüğüne ek olarak merkez üssünün yüzeye yakınlığı da büyük hasara neden oldu. Depremin enerji miktarı 1995 büyük Hanshin - Awaji depremi ve 2016 Kumamoto depreminden 10 kat fazla"
DOÇ. DR. JUDİTH HUBBARD (DEPREM UZMANI)
Doç. Dr. Judith Hubbard: "Bu depremin olağandışı olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü (ABD'deki ölçümlere göre) 7.8 ölçeğinde bir büyüklük, bu fay sistemi üzerinde daha önce tespit edilenlerin hepsinden daha büyüktür"
DOÇ. DR. SYLVAİN BARBOT (GÜNEY CALİFORNİA ÜNİVERSİTESİ)
Doç. Dr. Sylvain Barbot: "Bu kadar büyük bir depremde, bu durumun daha önce görülmüş bir şey olduğunu düşünmüyorum."
DAVİD SHELLY (ABD JEOLOJİK ARAŞTIRMA MERKEZİNDE ARAŞTIRMACI)
David Shelly: "Türkiye'de pek çok aktif fay hattı var, meydana gelen depremler çok çok büyük ve bu, göreceli olarak nadir rastlanan bir durum."
FABRİZİO CURCİO (İTALYA SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRÜ)
Fabrizio Curcio: "İtalya'dan örnek vermek gerekirse; (2016'daki deprem) Amatrice'de yaşananlardan 1000 kat daha fazla."
STEFAN WİEMER (İSVİÇRE SİSMOLOJİ SERVİSİ DİREKTÖRÜ)
Stefan Wiemer: "Böyle büyük bir deprem gerçekten çok nadirdir. Türkiye ile Suriye arasındaki bölgede 100 yılı aşkın süredir bu kadar büyük bir deprem yaşanmadı."
DOÇ. DR. TONY NEMER (BEYRUT AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ)
Doç. Dr. Tony Nemer: "Türkiye'de kırılan fay hattı yaklaşık 350 kilometre uzunluğunda. Büyük bir alanı kapsayan çok uzun bir fay hattı."
PROF. HAROLD TOBİN (SİSMOLOG)
Prof. Dr. Harold Tobin: "24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Tahminim sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik."
PROF. CARLO DOGLİONİ (İTALYA ULUSAL JEOFİZİK VE VOLKANOLOJİ ENSTİTÜSÜ BAŞKANI)
Prof. Carlo Doglioni: "2016'da İtalya'da meydana gelen depreme göre 130 kat daha büyük bir enerji var burada."