Başıboş köpek yasasında sona gelindi: 'Uyutulma' süreci nasıl işleyecek?

AK Parti, başıboş sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifini tamamladı. Teklife göre, “uyutmaya” belediyelerde oluşturulacak heyet karar verecek. Sokak köpeklerinin toplanması ve bakımıyla ilgili tüm sorumluluk yerel yönetimlerde olacak.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Başıboş köpek yasasında sona gelindi: 'Uyutulma' süreci nasıl işleyecek?

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

AK Parti, sokakları terörize eden başıboş köpeklerle ilgili kanun teklifini tamamladı. Teklif, Ak Parti grubunda imzaya açıldı.

Teklifte, daha önceki taslakta yer alan uyutma maddesinin kapsamı daraltıldı. Buna göre, barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını öngören maddede sorumluluk yerel yönetimlerde olacak. Hayvanın, uyutulup uyutulmayacağına belediyeler nezdinde, veteriner hekimlerden oluşacak bir kurul karar verecek.

Uyutulması gerekmeyen başıboş köpekler, sokaklardan toplandıktan sonra, kısırlaştırılacak ve aşılanacak. Ancak yeniden sokağa salınmayıp, bakımları barınaklarda yapılacak.

Bu konuda, yerel yönetimlere iki yıllık süre tanınacak. Belediyeler, bu süre içinde barınaklarını yapıp, sorumluluk bölgelerindeki başıboş köpekleri toplayacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun tekrarı durumunda ceza artacak ve belediye başkanları seçilme yeterliliğini kaybetmiş sayılacak.

Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak. Bu pay başka harcamalar için kullanılmayacak.

Ayrıca evcil hayvanını sokağa atana veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek ve bir daha hayvan sahiplenmesi de mümkün olmayacak.

Başıboş köpek