Bartın'daki kazada Sayıştay raporu ihmali gündeme getirdi

Sayıştay tarafından 2019 yılında Amasra’daki Türkiye Taş Kömürü işletmelerine yönelik hazırlanan rapor, ‘Facia önlenebilir miydi?’ sorusunu beraberinde getirdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun açıklamasında gerekli iyileştirmelerin tam anlamıyla yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi yer almadı.

Sayıştay tarafından 2019 yılında Amasra’daki Türkiye Taş Kömürü işletmelerine yönelik hazırlanan rapor, ‘Facia önlenebilir miydi?’ sorusunu beraberinde getirdi. Raporda işletmedeki eksikliklere dikkat çekilirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun açıklamasında gerekli iyileştirmelerin tam anlamıyla yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi yer almadı.

Amasra’daki maden faciasının ardından, Sayıştay’ın 2019 yılında hazırladığı Amasra’daki Türkiye Taş Kömürü işletmelerine yönelik rapor gündem oldu.

2019 Denetim Raporu’nda, işletmedeki kazaların arttığı, verimliliğin düştüğü, karlılığın azaldığı, hedeflerin tutturulamadığı, gerekli raporların da uygun şekilde tutulmadığı tespit edildi.

Üretim sahasındaki risklerin yüksek olduğu kaydedilen raporda, ilgili mevzuatların titizlikle uygulanması istendi.

Müessesenin dengelenmiş üretim derinliğinin -300 metre olduğuna dikkat çekilerek uyarıda bulunuldu. Derinleşmenin, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olduğu belirtildi.

Amasra’da son yıllarda üretimi olumsuz etkileyen etmenler arasında, işçi sayısında azalma ve bu azalmayı dengeleyecek düzeyde toplu işçi alımına izin verilmemesi gösterildi.

Raporda, son yıllarda söz konusu işletmede yaşanan iş kazalarındaki artışa ilişkin de veriler paylaşıldı. Müessesede 2019 yılında 179’u yeraltında, 11’i yerüstünde olmak üzere toplam 190 adet iş kazası olmuş ve bu kazalar sonucunda 190 işçi yaralanmış.

İşçi sayısındaki azalmanın iş güvenliğini de tehlikeye attığı kaydedildi.

Raporun sonuç bölümünde ise, müessesede 2019 yılında 99.9 milyon lira tutarında dönem zararı oluştuğu belirtildi.

Bartın Bartın Amasra maden ocağı maden kazası Sayıştay