Ayçiçeği üretiminde fiyat artışı: KARADENİZBİRLİK’ten 19 bin liralık ön alım fiyatı

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK), bu yıl için yağlık ayçiçeği ön alım fiyatını ton başına 19 bin lira olarak belirledi. KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ayçiçeği hasadının devam ettiğini ifade etti

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Ayçiçeği üretiminde fiyat artışı: KARADENİZBİRLİK’ten 19 bin liralık ön alım fiyatı

 Geçen yıl üreticilere ton başına 12 bin 700 lira ödeme yaptıklarını hatırlatan Erarslan, “KARADENİZBİRLİK Yönetim Kurulu olarak bu sezon için ayçiçeği ön alım fiyatını ton başına 19 bin lira olarak belirledik. Bu yıl yaşanan kuraklık ve ekim alanlarındaki azalmanın etkisiyle bölge rekoltesi yaklaşık yüzde 30 oranında düşüş gösterdi. Birliğimiz yönetim kurulu, mevcut koşullarda üretici lehine en iyi kararı vererek ayçiçeği ön alım fiyatını belirledi. Birlik olarak hedefimiz, yaklaşık 35 bin ton ürün alımı gerçekleştirmektir.” dedi.

Açıklanan fiyatın sadece bir ön alım fiyatı olduğunu belirten Erarslan, şunları ifade etti:

“Değişen piyasa koşulları doğrultusunda KARADENİZBİRLİK, fiyat farkı ödemesi de yapacaktır. KARADENİZBİRLİK, üreticinin çıkarlarını korumak amacıyla piyasayı düzenlemeye ve açıklanan fiyatla üreticinin güvencesi olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin yağlı tohum ihtiyacının büyük bir kısmı hâlâ yurt dışından karşılanmaktadır. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli, sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde artırılmalıdır. Bunun için devlet destek primlerinin artırılması, sulama imkanlarının geliştirilmesi ve teşvik edici uygulamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yeni ürün ön alım fiyatımızın üreticilerimiz ve Türk tarımı için hayırlı olmasını temenni ederiz.”

Kaynak: Anadolu Ajansı

ayçiçek fiyat Alım