Araç sahipleri dikkat: 7 Temmuz'dan sonra zorunlu olacak!

Avrupa Komisyonu, 7 Temmuz itibarıyla tüm motorlu taşıtlar için geçerli olacak yeni araç güvenliği kurallarını açıkladı.

Araç sahipleri dikkat: 7 Temmuz'dan sonra zorunlu olacak!

Yapılan açıklamada, bu yeni kuralların tüm yeni araçların çeşitli ileri sürücü destek sistemleri ile donatılmasını zorunlu kılacağı ve bu adımın yol güvenliğini artırmayı hedeflediği belirtildi.

Araç sahipleri dikkat: 7 Temmuz'dan sonra zorunlu olacak! - Resim : 1

2022'den beri geliştirilen yeni araç türleri için geçerli olan genel güvenlik kurallarının, yolcuları, yayaları ve bisikletlileri AB genelinde daha iyi koruduğu vurgulandı.

Yeni tedbirlerin, 2038 yılına kadar 25 binden fazla hayatı kurtarması ve en az 140 bin ciddi yaralanmayı önlemesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat: 7 Temmuz'dan sonra zorunlu olacak! - Resim : 2

AB kurallarına göre, 7 Temmuz'dan itibaren otomobiller, kamyonetler, kamyonlar ve otobüsler de dahil olmak üzere tüm yeni motorlu taşıtlarda akıllı hız yardım sistemi, geri görüş kamerası veya arka park sensörü, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve acil durum frenleme asistanı bulunması zorunlu olacak. Ayrıca, otomobil ve kamyonetlerin şerit takip asistanı, acil durum frenleme sistemi ve kaza veri kaydedici ile donatılması gerekecek.

Otobüs ve kamyonlarda ise yayalara veya bisikletlilere çarpmayı önlemek için kör nokta tespit teknolojisi, çarpışma uyarıları ve lastik basıncı izleme sistemi gibi özellikler bulunması şart olacak.

# araç # güvenlik