Antalya'da üretici tarımdan kopuyor! Yanlış tarım politikaları üretimin değerini düşürdü

Antalya’nın verimli yaylaları ve sahil bölgeleri yanlış politikalar nedeniyle üretim yapılamaz hale getirildi. Artan maliyetler üreticiyi tarımdan koparıyor. Ziraatçiler uyarıyor: Çiftçilere acilen teşvik verilmeli, örgütlü bilinç artırılarak planlı ve denetimli bir tarım politikası uygulanmalı.

Antalya'nın bir zamanlar tarımla şenlenen yaylalarında ve sahillerinde artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçi artan maliyetlere daha fazla direnemedi.

Tarıma destekler kanundaki oranın altına düştü. Yasa uygulanmadığı gibi bütçedeki yüzde oranı girdi maliyetleri ve destekler arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor.

Finike'de yetişen dünyanın en güzel portakalını da maliyetler ezdi. Yaklaşık 350 bin ton olan üretim 2.500 tona kadar tona düştü.

Türkiye Ziraatçıler Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan planlı üretime dikkat çekti.

- Gübre, ilaç, gelir yani bunlar arttığı sürece maliyetler artar. Çiftçi traktörüne mazot koyamazsa, bahçesini ya da tarlasını ilaçlayamazsa, gübresini atamazsa yeterince ürün elde edemez. Üretici zarar ettiği ürünü ekmez.
- Toplam bütçenin yüzde 1’ i kadar tarıma ayırmak zorunluluğu diye bir yasa çıkardı ama Türkiye bugüne kadar bunu bile uygulamadı.
- Üretici portakalını kaç yıldır değer fiyatına satamadığı için, o bölgede insanlar yavaş yavaş şeftali ve kayısıya yöneliyor. Dünya’ nın en kaliteli portakalları burada yetişir. Bunun ele alınıp, korunması gerekiyor.
- Üretici kooperatifleşme bilincine ulaşmalı, planlı tarım ürün çeşitlendirilmesi, havza bazında tarım politikaları planlamaları yapılmalı. Üreticiyi bir araya getirmeli, teşvik etmeli, denetlemeli. Bu şekilde tarımın bu çıkmazdan mutlaka kurtarılması gerekmektedir.

Zengin toprakların değerinin bilinmesi, üreticilere sahip çıkılması talepler arasında. Abdurrahman Özcan, "Ülkemiz cennet gibi bir ülke, Anadolu da yetişen hiçbir ürün dünyanın hiçbir yerinde yetişmiyor. Kendi başına bırakılmamalı üreticiye sahip çıkılmalı." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

antalya Tarım üretici