Antalya plansız yapılaşmanın kıskacında! Harita mühendisleri uyardı

Antalya aldığı yoğun göç nedeniyle plansız ve yanlış yapılaşmanın sancılarını yaşıyor. Ulaşım ve altyapı sorunlarına kentin mimari dokusunun bozulması ekleniyor. Antalya Harita Mühendisleri Odası'na göre bütüncül kentsel dönüşüm stratejisi kentin geleceği için hayati önemde.

Turizmin başkenti Antalya'nın güzellikleri plansız ve yanlış yapılaşmanın gölgesinde kalıyor. Şehir büyüdükçe sorunları büyüyor. Peki ya kentsel dönüşüm bu sorunlara çözüm getirir mi? Kentsel dönüşüm hangi koşullarda uygulanmalı? Uzmanlar bütüncül yaklaşımın zorunluluğuna dikkat çekiyor....

Eski Çevre, Şehircilik ve Altyapı Bakanı Mehmet Özhaseki, "Şehircilik ilkeleri açısından ada bazlı bir dönüşüm doğru. Çünkü oranın sosyal donatısını hesaplıyorsunuz, okulunu, yeşil alanını, camisini, yollarını, kaldırımlarını yeniden hesaplıyorsunuz." demişti. Mehmet Özhaseki'nin işaret ettiği bu çözüm bir an önce hayata geçmezse bir çok büyük şehirde kentsel sorunlar büyüyecek.

Riskleri barındıran şehirlerden biri olan Antalya'da plansız yapılaşma artıyor. Ulaşım çıkmaza giriyor. Merkez ilçeler ve kent merkezi yanlış yapılaşma yüzünden büyük sorunlara gebe. Antalya Harita Mühendisleri Odası bu sorunlara dikkat çekti.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa, kentsel dönüşümün yalnızca yolların ve binaların genişletilmesi ya da yenilenmesi olmadığına dikkat çekti.

- Antalya’nın kent merkezinde bulunan ilçelerinin birbirine bağlayan yolların kapasitesinin üzerinde kullanıldığı ve bu durum yakın gelecekte daha büyük ulaşım sorunlarına yol açacağı görülmektedir. Şehirlerde hali hazırda olan sosyal donatı alanlarının daha da daralmasına ve çevresel faktörlerin kötüleşmesine neden olmaktadır.
- Çevresel kirliliğin önüne geçecek alt yapı uygulamalarının daha yaşanabilir bir şehir üretilebilmesi için toplu ulaşım ağlarının güçlendirilmesi ve yaya dostu alanların arttırılması gibi önlemleri de içermelidir.

Bina dönüşümleri kontrolsüzce yapılıyor ve bu da bütüncül kentsel dönüşüme engel. Önlem alınmazsa Antalya için çok geç olacak. Serter Kocababa konuyla ilgili, "Bina dönüşümlerine bu hızla devam edersek yarın kentsel dönüşümü bütüncül yürütme şansımız Antalya için malesef bulunmayacaktır." dedi.

Yaşam ve üretim için gerekli önlemlerin alınabilmesi için yönetim kademelerinin hemen harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Serter Kocababa, "Verimli tarım arazilerinin korunması anlamında da bütüncül kentsel dönüşüm stratejisinin idareler tarafından bir an önce benimsenmesi, bu doğrultuda bütün işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

antalya kentsel dönüşüm