Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin: "Bizim ana pazarımız Rusya ve ikincisi Irak'tır"
Ulusal Kanal, Türkiye genelinde 19 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimi 215 ülke ve bölgede değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) yeni dönem Koordinatör Başkanı, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin ile görüştü.
Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman başta olmak üzere Türkiye genelinde 19 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimi 215 ülke ve bölgede değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) yeni dönem Koordinatör Başkanı, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin ile görüştük.
Akdeniz yaş meyve, sebze ihracatta önemli yer tutmaktadır. Türkiye ihracatının yüzde ellisin Akdeniz İhracatçılar Birliği yapmaktadır.
Başkan Nejdet Sin, Akdeniz ihracat açısından önemine dikkat çekerken, Türkiye’de bu alanda yüzde ellisini bizim Akdeniz bölgesinden yapılmaktadır. Büyük emekler verilmekte ve 850 milyon dolar bir gelir elde edilmektedir.
Nejdat Sin yaş meyve ve sebzede ana pazarın Rusya ve ikinci pazarın ise Irak olduğunun altını çizdi. Nejdat Sin Türkiye Cumhurbaşkanı ve Suriye Devlet Başkanın görüşme girişimlerini ihracat açısından son derece önemli olduğunu belirterek “Umarız bütün bölgemizde komşularımızla barış içinde oluruz” dedi.
Nejdat Sin ile ihracatımızın durumunu, nerelere yapıldığını, ihracattan ne kadar gelir elde edildiğini, üretime katkısı gibi sorularımızı sorduk, Sin sorularımızı cevapladı.
ANA PAZARIMIZ RUSYA
Türkiye’de üretilen yaş sebze ve meyve ürünlerinin ihracatı, Akdeniz Yaş Sebze Meyve Üreticileri Birliği üzerinden yapılmaktadır. İhracatın yüzde ellisini bizim birlik üyelerimiz gerçekleştirmektedir. Yaş sebze ve meyve pazarından bahsedeceksek ana pazarımız Rusya, ikinci sırada ırak ve de değişmekle birlikte üçüncü, dördüncü sırada Romanya ve Ukranya takip etmektedir. Diğer ülkelerde ihracat yapmaya çalışıyoruz, Uzak Doğu ülkelerinde yapmaya çalışıyoruz. Görüşmeler ve anlaşmalar daha önce yapılıyordu, sanırım bitme aşamasına geldi. Çin başta olmak üzere diğer Asya ülkelerine de ihracat yapmaya çalışıyoruz.
Sorunlarımız değişkendir, örnek iklimsel şartlar etkilemektedir, uluslararası ilişkilerde etkilemekte, bizim ihracatçılar olarak standart bir sorunumuz yoktur. Yine kara ve deniz ulaşımındaki sıkıntılar var, bunlar rutin ve bizim açımızdan aykırı sorunlar değildir.
ÇÖZÜM OLARAK DAHA FAZLA İHRACAT YAPMAKTIR
Çözüm olarak yaş sebze ve meyve meselesinde üstüne koyarak gitmeye çalışıyoruz. Hedefimiz; daha fazla ihracat, daha fazla istihdam, ülkemize daha fazla döviz kazandırmaktadır. Devletin bize fuarlar ve yurtdışı gezi incelemeleri gibi destekleri vardır. Bunlarda yüzde ellisini devlet karşılamaktadır. Yaş sebze ve meyve konusunda sürdürülebilirlik çok önemlidir, kaliteli ürün ürettiğiniz zaman dünya pazarlarında pazarlama gücünüz daha fazla olmaktadır. Amacımız kaliteli ürün ve uluslararasında çeşitlerle ve kabul gören bir yöntemle yolumuza devam etmek istiyoruz.
DEPREMDE İHRACATÇILARIMIZ BÜYÜK ZARARLAR GÖRDÜLER
Depremle birlikte paketleme, ambarlar Hatay özellikle Antakya’da zarar gördü, buradaki arkadaşlar kendi imkanları ile toparlayan, toparladı, bir kısım arkadaş ise Hatay dışında yani Mersin’de iş yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.
Türkiye komşuları ile barış bizim ihracatımız, turizm ve insanlık açısından elbette ciddi şekilde etler, komşularımızla iyi geçinmek bizim temel görüşümüz olmalıdır. Şimdi gündemde Türkiye-Suriye devlet başkanları düzleminde görüşmeler gündemdedir, Türkiye-Suriye barışının bizim ihracatımız, turizm ve işlerin açılması dahil önemli katkısı olacaktır. Umarız bu girişimler sekteye uğramaz ve yeniden eski günlere döneriz.
Bizim Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği olarak yıllık 850 milyon dolarlık bir ihracatımız vardır. Biz ihracatçılar olarak bunun üzerinde bir ihracat yapmak, bu ülkeye daha fazla döviz kazandırmaktır. Yaş meyve sebze işlerinde vasıfsız insanlarımız çalışıyor, bu çalışanlara bizim ciddi bir istihdam katkısı olmaktadır. Yaş meyve ve sebze alanlarına pozitif ayrım yapılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin her yerinde üretim artıyor, kaliteli üretim arttıkça, bu ülkeye daha fazla istihdam ve daha fazla döviz girdisi mutlu eder.