2 bin 103 maden işçisi sahada: "Şimdi görev sırası bizde"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak için toplam 2 bin 103 madencinin deprem bölgesine intikal ettiğini bildirdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil de tüm madencilerin afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları için seferber olduğunu kaydetti.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından maden işçisi hareket etti. Madenciler kazma, kürek, balyozlarıyla enkaz altındaki vatandaşlarımıza yardım uzatmak için hazırlandı. TTK tahlisiye ve gönüllü maden işçilerinden oluşan ekiplerin AFAD koordinesinde deprem bölgelerine gönderilmesine devam ediliyor. GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Talebe göre sayı artıyor. Ekiplerimiz hazır.” dedi. Yeşil, oluşturulan kriz masasında deprem bölgelerine gönüllü olarak gitmek isteyen birçok maden işçisinin ismini yazdırdığını söyledi. Yeşil, şöyle konuştu:
“Kurumumuz AFAD ile koordine halindedir. Maden işçimize bu dayanışma için teşekkür ediyorum. Talep oldukça arkadaşlarımız bölgelere giderek kurtarma çalışmalarına katılacaklar.”
Somalı madenciler olarak benzer bir acıyı geçmişte yaşadıklarını anımsatan maden işçisi Mehmet Sena Arlı da "O zaman tüm Türkiye bize seferber oldu. Şu anda da görev bizim görevimiz. Biz de seferber olmayı düşünüyoruz. Ölenlere Allah rahmet eylesin, yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.
2 OTOBÜS MADENCİ DAHA YOLA ÇIKACAK
Soma'dan 90 madencinin bulunduğu yardım ekibi, önceki gece Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla İzmir'den Osmaniye'ye hareket etti. Önce otobüsle Soma'dan Adnan Menderes Havalimanı'na gelen madenciler, arama kurtarma ve yardım malzemelerinin de uçağa transferine yardım etti.
Madencilerden Orhan Yiğit, kazma, kürek, balyoz, elbise, çizme, battaniye, su gibi hem arama kurtarma hem de yardım malzemesi götürdüklerini ve Soma'dan daha 2 otobüs daha madencinin geleceğini söyledi.
Madencilerden Hüseyin Yiğit de "Arama kurtarma ekibi olarak gidiyoruz. Türkiye nasıl yıllar önce tamamıyla Soma bölgesi için yardıma koştuysa biz de aynı şekilde Soma bölgesindeki madenciler olarak deprem bölgesine yardım için gidiyoruz. Kaza olan maden, bizim komşu işletmemizdi. Biz de o acıyı yakinen yaşadık. Madenciler olarak biz de o tecrübeyi edindik. Şu anda o bölgedeki vatandaşlarımız için biz de yardım için burada bulunmaktayız." diye konuştu.
Öte yandan Soma'daki bir maden firması da deprem bölgesine 14 kamyon kömür gönderdi. Kömürlerin nakliyesini Soma Nakliyeciler Kooperatifi üstlendi.
AMASYALI MADENCİLER MALATYA’DA
Amasya'da Merzifon Yeni Anadolu Madencilik İşletmesi'nde çalışan 50 madenci, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Malatya'ya gitti. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Anadolu Madencilik Şube Başkanı Cemil Güven, deprem dolayısıyla büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
Madende çalışan 2 mühendis ve 48 maden işçisinin yer aldığı 50 kişilik ekibin Malatya'daki arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılacaklarını belirten Güven, "Madenciler, işleri gereği kaza ve doğal afetlerle sık karşılaşıyor. Bu nedenle depremzedelerin yanında olmamız gerektiğine karar verdik." dedi. Vatana borçları bulunduğunu vurgulayan Güven, "Bugün de o günlerden biridir. Bizim de elimizden bu geliyor karınca kararınca. İnşallah devlet olarak, millet olarak, fertler olarak bu acı ve elim yarayı bir an önce sararız." ifadesini kullandı.
Çantalarını hazırlayıp aileleriyle vedalaşarak işletmeye gelen madenciler, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak için gönüllü olarak isimlerini yazdırdı.