1 kilo balın satış fiyatı ne olmalı? Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğinden arıcılar için destek beklentisi

Bal üretiminin maliyetini açıklayan Türk arıcıları, gerekli destekler verilmezse yaptıkları işin sonunun geleceğine dikkat çekti. Üreticiler, piyasadaki sahte bal satışlarının önüne geçilebilmesi için de Tarım Bakanlığına çağrı yaptı.

Haber: Bilal Gürbüz - Kamera: Tansev Kara

Bal, yüzyıllardır şifanın kaynağı, kahvaltıların vazgeçilmezi, tatlılığın simgesi. Artan maliyetler karşısında arının balını tüketici, "iğnesini" ise üretici yiyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, üreticiye maliyeti 261 TL olan balın, marketlerde de üreticiden alınan ölçütlerde satılması gerektiğini söyledi. Hükümetten üretim için destek istedi.

- 2023 yılında 127 TL olan bal maliyeti, 2024 yılında 261 TL olarak hesaplanmıştır. Maliyetler artarken desteklemelerin aynı oranda artmaması, pazarda taklit ve tağşişli ürünlerin bulunması sektörümüzün direncini düşürmektedir. Bu şekilde devam ettiği müddetçe maalesef arıcılık elde ettiğimiz kazanımlarımızı ve dünyada üst sıralarda olan yerimizi korumamız mümkün olmayacaktır. Bunun da 450-500 TL civarlarında olması doğru olacak.

DİKKAT! SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?

Ziya Şahin, sahte balın önüne nasıl geçileceğini de anlattı.

- Mevcut durumdaki desteklemeler ile arıcılığın devam etmesi mümkün değildir. Üretici ve tüketiciyi korumanın yolu piyasadaki taklit ve tağşişli ürünlerin tespit edilmesinden geçmektedir. Tatmak, dökmek, yakmakla balın kimliği çıkartılmaz. Teknoloji ve bilimin önüne geçemezsiniz. Bunun en kestirme yolu labaratuardır. Sahte balı NMR cihazı olmadan tespit edemezsiniz Tarım Bakanlığımızda da bulunan NMR cihazı hem iç piyasa hem de ihracat ürünlerini denetlemek için kullanılmalıdır.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

arıcılık bal fiyatları