Yabancı turistlere göre en güzel 10 Türk peyniri
Yerel peynirlerin çeşitliliği, herhangi bir ulusal mutfağın en değerli hazinelerinden biridir. Bazı ülkeler peynirleriyle gurur duyar ve Türkiye de bu konuda bir istisna değildir. Özellikle kahvaltılık peynirlerimizle övünüyoruz!
Türkiye'deki peynir kültürüne ve çeşitliliğine katkıda bulunan birçok faktör vardır. Hayvan türleri her bölgenin coğrafyasına bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir, yani çeşitli hayvanların sütünden yapılan pek çok farklı peynir türü vardır.
Kullanılan sütün yağ oranı peynirin yapısında belirleyici olduğu gibi telemenin yapılış yöntemi de belirleyicidir. Peyniri saklamak için de bölgelere göre değişen farklı yöntemler vardır. Taze ya da yıllanmış, baharatlar ve otlar peynirin özel karakterini oluşturur.
1- KARS KAŞARI
Bölgeye yeni göç etmiş olan Molokanlar peynir üretim yöntemlerini, Kars halkına öğrettikleri rivayet edilir. Ve 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Ruslar bölgeden çekilince, peynir üretiminde uzmanlaşmış çok az sayıdaki Molokan üretime devam etti.
Daha sonra, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kalkınma projesi olarak, peynir üretimi Kars gravyerine göre daha az işlem içerecek şekilde değişti. Türkiye'nin en batısından ve en doğusundan peynir ustaları eğitim ve teknik destek sağlamak için seyahat etmiş ve Kars Kaşarı tanıtılmıştır.
Kars Kaşarı ve Kars Gravyeri yapımından arta kalan malzemelerden üretilen bir diğer peynir ise krem peynirdir.
2- MİHALİÇ PEYNİRİ
Tam yağlı koyun sütünden yapılan bu peynir, karakteristik olarak keskin bir kokuya sahiptir. Gözenekli, sert, tuzlu bir peynir olan Mihaliç peyniri, Marmara bölgesinin eşsiz lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle Mihaliç peynirinin Balıkesir'in sahil kısımlarında yaşayan halk tarafından çıktığı inanılıyor.
Burada üretilmesi ise başka bir göç hikâyesinin sonucu. Yaklaşık 250 yıl önce bölgeye göç eden Arnavutların olduğuna inanılır.
3- EZİNE PEYNİRİ
Çanakkale'ye özgü bu olağanüstü lezzetli peynir, açık sarı-beyaz, orta sertlikte yağlı bir peynirdir. Koyun, keçi ve inek gibi farklı hayvanların sütlerinin karıştırılmasıyla üretiliyor.
Ezine peynirini tatma şansınız varsa, kendinize iyi bir ekmek, karpuz veya kavun gibi bol sulu meyve ve iyi bir Ezine dilimi içeren bir kahvaltı hazırlamanızı öneririm. Karpuz-peynir-ekmek Türkiye'de efsane bir üçlüdür.
4- FÜME ÇERKES PEYNİRİ
Ağızda kalan çok karakteristik bir lezzete sahip olan bu peynir, inek veya koyun sütünün işlenmesiyle üretilir.
Tuz ile olgunlaştırılıp birkaç gün soğuk ortamda bekletildikten sonra bir hafta boyunca tütsülenir. Tütsülenmiş tatları seviyorsanız, lezzeti ortaya çıkarmak için peyniri birkaç dakika kızartın veya ızgara yapın.
5- SEPET PEYNİRİ
Adını şeklinden alan bu peynir geleneksel yöntemlerle üretiliyor. İşlenen süt sepetlerde şekillendirilir ve peynir olgunlaştığında sepetin tüm kamışları peynirin üzerinde işlemeli olarak görünür. Gözenekli bir yapıya sahip az tuzlu bir peynirdir.
6- TULUM PEYNİRİ
Türkiye'nin pek çok şehrinde tulum peyniri yapılıyor, ancak özellikle iki tanesi ülke çapında popüler. Türkiye'nin doğusundan Erzincan Tulum Peyniri, batısından ise İzmir Tulum Peyniri geliyor.
Genellikle sadece koyun sütü ya da koyun, keçi ve inek sütü birlikte kullanılarak üretilen bir peynir türüdür.
Peynir adını ve lezzetini yıllandırma yönteminden alır. Hayvan derisinden yapılan bir torbanın içine tuzla birlikte basılan bu peynir, yiyebileceğiniz en keskin, en lezzetli ve unutulmaz peynirlerden birine dönüşüyor. Peynir torbaları bazen doğal mağaralarda bazen de nemli ve karanlık yapay ortamlarda hazırlanıyor.
Her şehrin kendine özel Tulum peynirleri kahvaltılarda ya da börek ve makarnaların yanında çok iyi gidiyor.
7- ANTAKYA SURK PEYNİRİ
Bu kurutulmuş lor peynirini özel kılan zahter, salça ve baharatlarla harmanlanmış olmasıdır. Bu karışım şekillendirilerek kurutulur ve kısa bir kalıplama aşamasından geçirilir.
Yemeye hazırlamak için ufalanıyor ve üzerine zeytinyağı gezdiriliyor. Kızarmış ekmekle birlikte tüketildiğinde lezzetin seviyesini tahmin edebilirsiniz.
Tüm ülkeye yayılan Türk kahvaltı kültürü (serpme kahvaltı) ile bu yerel lezzeti Türkiye'nin hemen her yerinde deneyebilirsiniz.
8- KESH PEYNİRİ
Yağdan arındırıldıktan sonra bez torbalarda basınç yöntemiyle üretilen bu peynir, çeşitli aromalarla yoğrularak güneşte kurutulur. Hafif ekşimsi, yağsız, beyazımsı bir renge sahip olan peynir, ön pişirme işleminden sonra kurutulan bir ekmek türü olan yufka ile mükemmel bir uyum sağlıyor.
9- VAN OTLU PEYNİR
En eşsiz Türk peynirlerinden biri, kesinlikle ismine uygun olan Van Otlu Peyniri'dir. Bölgeye özgü 25 civarında ot kullanılmaktadır.
Koyun sütünün en bol olduğu ve ot çeşitliliğinin en yüksek olduğu bahar aylarında üretilir. Tuz ile harmanlanır ve 3 ila 7 ay arasında olgunlaştırılır.
10- GAZİANTEP SIKMA PEYNİR
Tüm Türkiye'de "köy peyniri" olarak bilinen bir peynirdir. Mayalanmış ve süzülmüş sütten yapılır ve elle preslenip şekillendirilir. Çok tuzlu olmasıyla ünlüdür çünkü Türkiye'nin her bölgesine ulaştırılabilmesi için salamurada bekletilmesi en iyi koruma yöntemidir.
Tuzdan iyice arındırmak için yemeden önce sıcak suya konulması gerekir. Gaziantep pres peyniri olarak da bilinir.