En Doğru Çay Nasıl Demlenir? İşte Çay Demlemenin Püf Noktaları!
Türk kültürünün yapı taşı olan 'tavşan kanı çay' özellikle sabah kahvaltılarımızın baş tacıdır. Doğu Karadeniz'in en gözde bitkisi çay, sofralarımızda sohbetlere sıcaklık katar, içimizi ısıtır. Peki çayı doğru mu demliyoruz? İşte içimizi ısıtan çayı demlemenin püf noktaları...
Önce 3 yemek kaşığı iyi kalite siyah çayı demliğe alalım. Demliğe yaklaşık 3 su bardağı (0.65 litre) taze kaynamış suyu ilave edelim. Kapağını kapatalım.
Demliği ocakta kaynamaya devam eden çaydanlığın üzerine yerleştirelim. Çaydanlığın içindeki su zamanla azalacağı için kontrol etmek ve su eklemek gerekir. Çayın deminin oturması yaklaşık 20-25 dakika sürecektir. Bu sürenin sonunda ilk bardakları servis edebilirsiniz.
İlk çayları servis ettikten yaklaşık 15 dakika sonra mümkünse çayı demlikten almak daha iyi sonuç verecektir. Eğer demlik poşeti kullanıyorsanız poşeti çok sıkıştırmadan 8-10 saniye süzdürerek çıkarabilirsiniz. Demlik poşeti kullanmıyorsanız veya süzmek için başka çay demleme aparatları yoksa çay demlikte kaldığı süre uzadıkça acımsı bir tat verebilir.
Çayınızı süzdürerek çıkarmışsanız eğer, zaten çayınız yeterinde demlendiği için 45 dakika daha tüketilebilir. Eğer çayı süzmemişseniz bu süre 25-30 dakika civarındadır ve süre uzadıkça çay bayatlayıp acılaşır.
ÇAY DEMLEMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
15 gr çay kaç yemek kaşığı? 15 gr çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir. 3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun cevabı bardağa göre ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette ama kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük boy bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir.
Ajda bardağı olarak da bilinen daha büyük boy bardaklardan kullanıyorsanız en az 7-8 bardak çay rahatlıkla çıkar. Tabii açık çay seviyorsanız bu sayı çok daha fazla da olabilir.
TAZE SU
İyi çay demleme sırları arasında çay demlerken her zaman taze su kullanmak gerektiği yer alır. Kireçli musluk suları yerine mutlaka arıtılmış veya damacana suyu tercih edin. Bekletilmiş veya daha önceden kaynamış ve soğumuş suyu tekrar kaynatarak kesinlikle kullanmayın, bu sular daha az oksijen içerdiğinden çayın lezzetindeki eksikliği kolaylıkla hissedebilirsiniz. Çay demlemek için suyun ideal pH değeri 7 civarındadır.
KAYNATMA & DEMLEME
Çaydanlıktaki suyu kaynatırken demliği de üzerine koyun ki ısınsın. Böylelikle su kaynamaya başlayınca çok beklemeden demleme aşamasına geçilmiş olur. Çok beklerseniz kaynama süresi arttıkça suyun oksijeni düşecektir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar. Sonrasında en kısık ateşte çaydanlığın sıcaklığını sabit tutacak şekilde ocakta bırakabilirsiniz.
DEMLEME SÜRESİ
En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir.