44 Yıllık Köfte Ustası Lezzetini Sırrını Açıkladı 😋 Nuri Ustanın Köfteleri Asla Sönmüyor
Nuri Pehlivanoğlu 44 yıldır Kapalıçarşı'da köftelerini ilk günkü gibi yapmaya devam ediyor. Köfte Ustası Pehlivanoğlu, köftelerin dağılmaması ve sönmemesi için içine karbonat eklediğini açıkladı. İşte 44 yıllık usta köfteciden, leziz köftelerinin tarifi...
Türk mutfağında köftenin yeri ayrıdır. Hele ki köfteyi annelerimizin elinde yiyorsak tadından yenmez... Ancak köfte yaparken, köftenin dağılmaması ve sönmemesi için bir takım teknikler uygularız. Bunun için de köfteler karbonat ekleriz.
KUYRUK YAĞI LEZZETİNE LEZZET KATIYOR
Köftenin sönmemesi ve dağılmaması için karbonat eklenmelidir. Köftenin daha lezzetli olması içinse bir püf noktası vardır. Köftenin içine kuyruk yağı eklerseniz lezzetine doyamayacaksınız.
Köftenin harcına bir çorba kaşığı kuyruk yağı eklemek lezzetini 5’e katlıyor. Kuyruk yağlı köfte tarifi için gereken malzemeler:
- Yarım kilo dana kıyma
- 1 çorba kaşığı kuyruk yağı
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber, pul biber ,nane ,kimyon, kekik
KÖFTE HARCININ PÜF NOKTALARI
Lezzetli bir köfte yapmak için ilk önce doğru kıymanın seçilmesi gerekmektedir. Döş ya da kaburgadan kıyma kullanmak köftenin tadını direkt etkileyecektir. Köfteyi alırken 2 kere çekilmesi gerekir. Aynı zamanda soğanlar, rendenin ince kısmıyla rendelenmelidir. Eğer soğanı bu şekilde rendelemezseniz soğanın acı suyu köfleterinize eklenecektir.
1 KİLO KÖFTEYE NE KADAR EKMEK KONMALI?
Bu kişiye göre değişen bir durumdur. Ancak genelde 1 kilo kıymaya 5-6 dilim eklenir. Bu miktar, köftenin içeriğine, ekmeğin cinsine ve kişilerin açlık seviyelerine bağlı olarak değişebilen bir durumdur.
TÜRKİYE'DE EN ÇOK TÜKETİLEN KÖFTELER
1. İçli Köfte: İç harcının ince bulgur, soğan, baharatlar ve bazen de kıyma ile hazırlanıp dış hamur ile kaplanmasıyla yapılır. Farklı yörelerde farklı şekillerde yapılabilir.
2. Adana Kebap: Aslında bir tür köftedir. Dana veya kuzu etinden yapılan baharatlı ve acılı bir köftedir. Döner şeklinde şişe takılarak ızgarada pişirilir.
3. Çiğ Köfte: İnce bulgur, isot, baharatlar ve salça ile hazırlanan bir köfte türüdür. Et içermeyen bir tarifi de vardır.
4. İnegöl Köfte: Dana ve kuzu etinin özel bir şekilde karıştırılmasıyla hazırlanan ve genellikle köfte ekmek içinde servis edilen bir köfte çeşididir.
5. Tekirdağ Köftesi: Dana eti, soğan, baharatlar ve bulgur ile hazırlanan ve genellikle oval şeklinde servis edilen bir köfte türüdür.
6. Islama Köfte: Özellikle Konya yöresinde yapılan ye tüketilen bir köfte çeşididir. İnce bulgur, baharatlar ve soğan ile hazırlanan köfteler, yoğurt ve salça karışımıyla servis edilir.
7. Bostan Köfte: Trabzon yöresine özgü olan bostan köfte, dövülmüş et, pirinç, soğan ve baharatlar ile hazırlanan ve genellikle elde yoğrularak yapılan bir köfte türüdür.