Mustafa Mersinoğlu

Mustafa Mersinoğlu

Köşe Yazısı

Kırım ve Karadeniz'de İngiliz silahlı gemisi

Halkımız arasında Ruhi Su’dan Ahmet Kaya’ya bir çoklarının güzel gür sesleri ile seslendirdikleri Sıvastapol Marşı ile bilinir Kırım Savaşı. Bir çok tarihçiye göre Kırım Savaşı Rusların Osmanlı donanmasına Sinop önlerinde ve Sıvastapol’dan Karadeniz’e çıkmasını önleyecek yatan gemileri batıran denizde kullanılan yeni buluş patlayıcı kovanlar, demiryolları ve telegraflar gibi modern teknolojilerin kullanıldığı ilk savaş olarak bilinir. Ayrıca neredeyse günü gününe gazetelerde ilk savaş gazetecisi olarak bilinen William Howard Russell’ın haber yorumları ve gazetelerde çıkan savaş fotoraflarının da kamuoyunu etkilemeside bir ilkdir. Marx ve Engels’de Kırım Savaşı üzerine derinlemesine mektuplaşmışlar ve New York Tribune gazetesine savaş boyunca yorumlar yazmışlardır.

Diplomatik tarihe ‘Doğu Sorunu’ olarak bilinen aslında hızla finans kapitalin gelişmesi ile emperyalist aşamaya geçen ülkelerin Osmanlı ve Rus İmpartorluklarını nasıl kontrol edecekleri ve paylaşacakları sorunudur savaşın arka planı. Kırım savaşı emperyalistlerin halklarından destek almak için tipik öne sürdükleri azınlıkların ve hristiyanların Osmanlı yönetimindeki kutsal topraklardaki sözüm ona mağduriyetini önlemek için başlatılmıştır. Asıl sebep zayıflıyan Osmanlı karşında Rusların sıcak denizlere inmesini önlemek için İngiliz ve Fransızların, Osmanlıyı Rusya’ya karşı desteklemesidir. Bir çok İngiliz tarihçi askerlerin kahramanlar gibi savaşmasına rağmen savaşın çok kötü yönetildiği, İngiliz kumandanların özel lüks yatlarınla savaşa geldiği, komutan olan kayın biraderlerin birbirleri ile geçinenemesine kadar bir çok konuyu eleştirip bir çok askerin gereksiz katline sebep verdiklerini hala yazıp çiziyor. İngiliz edebiyatında Tennyson’un yazdığı okullarda öğretilen gerçekten içler acısı tüyler ürperten Hafif Süvari Alayı şiiri bu kırımı en acı gerçekçi bir şekilde anlatır. Bu şiir ve gazetelerde çıkanlar üzerine İngiliz ordusunda bu savaştan sonra asilzadeler yerine daha çok liyakata göre komutan atanmaları başlamıştır.

Bizim edebiyatımız ve tarihimize Kırım savaşı bir de Silistre Müdafası ile geçmiştir. Yine marşlar vardır ama en önemlisi Namık Kemal’in oyunu ‘Vatan yahut Silistre’ dir. Gönüllüler kaleyi savunmaktadır, Zekiye erkek giysileri giyip Adem ismi ile bu gönüllülerin arasına karışır. İslam Bey de gönüllüdür ve yaralandığında ona bakar. İslam Bey, yaralı olarak Zekiye ile düşman cephanesini patlatmaya gider. Kuşatma, haftalar boyu süren saldırılardan sonra kaldırılır. İslam Bey ve Zekiye aşık olup evlenirler. Namık Kemal, eserdeki olayı 1828 Türk-Rus harbinden alıp 1853 Kırım savaşındaki Silistre Kalesinin 15 Mayıs 1854’te Rus ordusu tarafından kuşatılmasına uyguladığını belirmiştir. Bu oyun halk arasında büyük bir heyacanla karşılanmıştır ve ‘Vatan’ kavramını toplumsal bilincimize işlemiştir.

Yazının Devamı

Kıbrıs peyniri hellim ve Avrupa Birliği

Aydınlık gazetesi 27 Nisan 2021’de “AB’NİN SİNSİ KIBRIS PLANI” başlığı ile çıktı alt başlıkta ise “Cenevre'deki gayriresmî 5+Birleşmiş Milletler konferansı öncesi, Avrupa Birliği(AB) harekete geçti. Planları, 'tam entegrasyon' havuçuyla yardım oranlarınıciddi şekilde artırmak ve böylece Türkiye’yi Kıbrıs’tan kalıcı olarak çıkarmak” idi. Dokuzuncu sayfada Dr Mehmet Perinçek’in “AB'nin planıkaşıkla veripkepçeyle almak” adlı incelemesi bu konuyu derinlemesine irdeliyordu.

Kıbrıs’ın tanınan ‘Hellim’ denilen sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peyniri vardır. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Bu peynirin adının yazılışı bile Kuzey Kıbrıs Türk Devleti ile Rum yönetimi arasında tartışma yaratmıştır. 29 Haziran 2007 tarihli Kıbrıs Star gazetesinde‘’Hellimin Türkçesi’nde Geç Kalmadık” başlıklı bir yazı çıkmıştır. Bu yazıya göreHellim’in sadece Yunanca yazılışı ile teciline karşı çıktıkları yazılıyor. Kıbrıs Postası ise “Hellim tescili ile ilgili karar 1 Ekim 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek’ başlıklı yazı ile yıllar sonra bu itirazın kabul edildiğini anlıyoruz ve ayrıca Avrupa içerisinde Hellim/Halloumi isimli ürünü üretme ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç etme hakkının “Kıbrıs”a ait olduğuAvrupa Birliğinin de Türk Hellimini tescil ettiği haberini vermiş.

Michael Peel ve Jim Brunsden’in Brüksel’denve Eleni Varvitsioti’nin Atina’dan Financial Times’a 16 Nisan 2021’de yazdığına göre “AB'nin bölünmüş Kıbrıs'taki bölünmeleri kapatmak için ünlü bir Akdeniz peynirini kullanma çabası, yarım asırlık bir çatışma karşısında durma tehdidinde bulunuyor.Avrupa, Yunanca konuşanlarca halloumi, Türkçe konuşanlarca hellim denilen süt ürününe özel statü vermesinin ardından adada şiddetli anlaşmazlıkları körükledi...Paketin bir parçası olarak, Brüksel'in hamlesi, Kıbrıslı Türklerin kuzeyindeki işletmelerin ürünlerini adanın iki bölümünü ayıran BM denetimindeki Yeşil Hat üzerinden göndererek AB'ye ilk kez hellim satmalarına da izin veriyor.” Daha sonra yazıda Güney Kıbrıs’ın 33 bin ton AB peynir ihraç ettiğini yazıyor. Bu kararın Kuzey Kıbrıs için çok anlamlı olduğunu ve bu peynirin gerçek bir siyasi anlamı olduğunu, Kıbrıs Nikos dışişleri bakanı Christodoulides’in kuzeyli peynircilerin kucaklanmasının adada uzlaşmaya da yardımcı olabileceğini ve bunun önemli bir mesaj olduğunu söylemiş. Ancak buna karşıKuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ise "Bu, AB ve Kıbrıs Rum yönetiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin siyasi iradesine hakim olma girişimidir" dediğini de yazmışlar.Kıbrıs Türk tarafınınbir itirazı daAB gıda standartlarına uyması gerekeceği bunun içinde özel bir şirket olan Bureau Veritas, Kıbrıs Türk çiftliklerinde teftişler yapabilecek olması.

Yazının Devamı

Bletchley Park’dan Kızıldere’ye ve Çin’e

GCHQ BÜYÜK BRİTANYA “HÜKÜMETİNİN İLETİŞİM MERKEZİ”: BLETCHLEY PARK’DAN KIZILDERE’YE VE ÇİN’E

BBC haberine göre ‘GCHQ şefi BayJeremy Fleming teknolojinin 'hesaplaşma anı' konusunda uyardı’. GCHQ, Büyük Britanya devletinin güvenlik ve istihbarat kurumu. 1919'da ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Bletchley Parkında üs edinip, Alman şifrelerini kırmayı başarmıştır. Bugünlerde GCHQ İngiltere'nin Cheltenham kentinde yer alır. Birleşik İstihbarat Komitesi (JIC), Gizli Servis (MI5), Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Savunma İstihbaratı (DI) gibi kurumların altında çalışır.

GCHQ istihbarat teşkilatı başkanı BBC'ye verdiği demeçte, konu teknoloji ve güvenlik olduğunda Batı'nın bir "hesaplaşma anı" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Jeremy Fleming, güvendiğimiz temel teknolojilerin artık Batı tarafından şekillendirilmeme riski olduğunu söyledi. Çin'den gelen artan meydan okuma için "Eğer ayak uyduracaksak yaklaşımımızı geliştirmeye devam etmeliyiz" dedi. Büyük miktarda veri toplayacak olan sözde akıllı şehirler, bunlardan sadece bir örnek. "Risk, teknolojinin güvenliğini garanti edemeyeceğimiz bir şekilde uygulanmasıdır," diye uyardı. Bay Fleming İngiltere’nin , teknoloji konusunda canavar kadar güçlü olduğunu ancak bu sorunu da hafife alamayız, dedi.

Yazının Devamı

Vay başıma gelenler: İlhan Başgöz

Evvel zaman içinde

Kalbur saman içinde

Gerçek yitmiş yalan dolan içinde

Yazının Devamı

İngiltere ve Galler polis suç, ceza ve mahkemeler yasa tasarısı

Polis, Suç, Ceza ve Mahkemeler Yasa Tasarısı, İngiltere ve Galler'de suç ve adalete ilişkin hükümet önerilerini içeren devasa bir yasanın parçasıdır. Bir bölümü protestolardaki değişiklikleri kapsıyor. Polisin şimdi ne gibi yetkileri var? Polis bir protestoya kısıtlama getirmek isterse, bunun "ciddi kamu kargaşası, mülke ciddi zarar veya toplum yaşamında ciddi aksamalar" ile sonuçlanabileceğini göstermek zorundadır. Ayrıca yürüyüş yollarına özel önlemler de uygulayabilirler. Büyük etkinlikler söz konusu olduğunda, bu tür ayrıntılar genellikle haftalar öncesinden organizatörlerle birlikte karar verilir.

TASARI BU YETKİLERİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Polis hareket halinde olmayan protestolara daha fazla koşul koyabilecekler.

Yazının Devamı

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri zorla ticaret: Afyon, din ve yağma

Büyük Britanya Ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri[i]

Zorla ticaret: Afyon, din ve yağma

27 Haziran 1637 yılında Kaptan John Weddell komutasındagüçlüsilahlarladonatılmışdörtBritanyaİmparatorlukdonanmasıgemisiÇin’in o zamanlar Portekizlilerin ticaret kolonilerinin olduğu Macao yarımadasına Çin’le zorla ticareti açmak için geldiler. Bu sefer Sir William Courteenve Kral Charles I’in de £10.000 şahsi parasını yatırdığı özel bir konsorsiyum tarafından finanse edilmişti. Çin’in Ming Hanedanı ile anlaşması olan Portekezliler buna karşı çıktılar. Bu gemilerin gelmesi Ming yönetimini kızdı. Ancak üstün silah güçleri ile İnci Nehri Havzasındaki Bogue kalelerinden birini ele geçirdiler burada kısa süre kaçakçılık yaptılar ve Aralık ayında ayrıldılar.

Yazının Devamı

Yazılı olmayan Anayasa'nın tarihi

SERVER TANİLLİ ANISINA

‘Server Tanilli’yi Anlamak’ adlı yazısına Günay Güner şöyle başlar ‘Savunmasında çok açıktır, nettir, çözümleyicidir. Bilimin, erdemin, başı dik, ödün vermezin savunmasıdır. İnsanlığın gür sesidir. Bugün okuyana da büyük heyecan verir: ‘Emperyalizme ve faşizme karşıyım. Tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye’den yanayım’. 1

Server Tanilli Gladyo tarafından 1978 yılında vurdurtulmuş ve belinden aşağısı tutmaz kalmıştı. Onun Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş ve Uygarlık Tarihi: Çağdaş Dünyaya Giriş adlı iki kitabını temel alarak bu yazıyı kaleme alıyoruz.

Yazının Devamı

İngiltere nereye koşuyor?

İNGİLTERE Mİ? BİRLEŞİK KRALLIK MI? BÜYÜK BRİTANYA MI? YOKSA GÜNEŞİ BATAN İMPARATORLUK MU?

Türkiye’de ve bir çok ülkede genellikle İngiltere denince bir ülke adlandırılır ama aslında İngiltere, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın sınırları belli bir bölgesidir. Bunu biraz açalım. Aslında dört ayrı ülkedir. Bunlar İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda. Kendine has bir tarihsel oluşumu vardır. Aşağı yukarı milattan sonra 925 yılında İngiltere Krallığı kurulmuş. 1536 yılında şu meşhur erkek veliat bulacağım diye karısından ayrılmak için Katolik kilisesine baş kaldırıp İngiliz, ‘Angilican’ kilisesini kuran ve altı eş değiştiren, bunların ikisinin de kellesini uçuran Henry VIII, İngiltere ve Galleri birleştirince,‘İngiltere ve Galler Krallığı’ adını almış. 1707’de Birlik Anlaşması ile İskoçya’da katılınca ‘Büyük Britanya Krallığı’ adını almış. Yine bir Birlik Anlaşması ile 1801 yılında İrlanda katılınca yine adı değişmiş ve ‘Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı’ adını almış. 1922 yılında İrlanda Cumhuriyet kurulunca sadece Kuzey İrlanda birlikte kalmış ve bugün pasaportların üstünde de yazan ‘Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’ adını almışlar. Avrupa’dan çıkmadan önce pasaportlarda bir de Avrupa Birliği yazıyordu. ‘Britain’ Türkçemizde ‘Britanya’ adı Roma dönemindeki adı Britannia’dan kalma. ‘Büyük Britanya’ demelerini de Kral James I’in egosuna borçlular kendisini sadece eski Roma Britannia’sının kapsadığı küçük alanın değil koskoca adanın bütününün kralı görmesinden ülkesini öyle adlandırmış. Ayrıca Fransa’daki ‘Brittany’ bölgesinden de ayrı tutmak içinmiş. Britanya İmparatorluğu ‘Güneş Batmayan İmparatorluk’ lakabını dünyanın her yanındaki kolonilerinin birinin üzerinde güneş batarken ötekinin üzerinde doğmasından almış. Daha önce Avrupa kralları Charles V ve İkinci Philip’in İmparatorluklarına da güneş batmayan imparatorluk deniyormuş çünkü ilk onların dünyanın her yöresinde kolonileri olmuş. O dönemde gururla söyledikleri "Rule, Britannia" yani ‘Yönet Britanya’ adlı James Thomson’un şiirinin Thomas Arne tarafından 1740'ta bestelenen Kraliyet donanması ile kuvvetli bir bağı olan Britanya Ordusunun da söyledikleri bir marşları var. Bu marşın her bendinin sonunda şu beyit vardır:

"Rule, Britannia! rule the waves:

Yazının Devamı