Murat İnce
Murat İnce Köşe Yazısı

Aydınlıkçı Bülent Atalay'ın ardından

Bülent Atalay arkadaşı 1977 yılında Halk Birlikleri Federasyonu’na (HBF) bağlı Stuttgart Halk Birliği Derneğinde tanıdım. TİKP’lilerin (Aydınlıkçılar) önderliğindeki dernek döneminde pek çok mücadelelerde sesini duyuran bir kuruluştu. Sağlam temeller üzerine inşa edildiği için, Amerikancı 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 1985’ten itibaren Stuttgart’ta tekrar güçlü bir örgütlenme yaratıldı.

Derneğimizde öne çıkan isimlerden İsmet Coşkun, Nihat Tanay ile beraber Bülent ağabeyde seçkin kadrolar arasındaydı. O dönem herkes tüm aile bireyleriyle beraber parti ve dernek çalışmalarına katılırdı. Bu ise üyelerimizi teşvik ediyor, güven veriyordu. Eşlerin birlikte işçi olarak çalıştıkları halde parti çalışmalarını da hiç aksatmıyorlardı.

1980 öncesi Bülent abinin evine defalarca gittim. Eşi Yücel Atalay ve kendisi değer verir ve aydınlatıcı bilgiler vererek bizlerin bilinçlenmesini sağlardı. 1990’larda karşılaştığımızda kendisine “abi biz pek çok şeyi sizlerden öğrendik ve devam ediyoruz” deyince, duygulanmasını ve gözlerinin buğulanmasını unutamam.

12 Eylül 1980 sonrası dönem içinde Bülent abi farklı bir yol izledi ve partili mücadeleye uzak durdu. Ama hiçbir zaman partisine kötü söz söylemedi ve söyletmedi. Türkiye'ye dönünce de ilk işlerinden biri olarak partimize gelmek ve ilişkilerini düzeltmek oldu. Zaten Almanya'dayken de bizim düzenlediğimiz etkinliklere katılım sağlıyordu.

1979’da Bülent abi ile beraber Partizan çevresinin Plochingen’deki derneğine gittik. Seminer vardı ve konuşmacı bizi görünce sözü dolaştırıp PDA’cılara (Proleter devrimci Aydınlık) getirdi. Bunun üzerine Bülent abi ayağa kalkarak konuşmacının sözünü kesti ve söylenenlerin yanlışlığını, yalana dayalı olduğunu söyledi. Toplantıyı yönetenin ikazlarını dinlemeyerek konuştu ve ardından lokali terk ettik. Bülent abi kararlı, dik duruşlu ve sorumluluğunun bilincinde olan partilimizdi.

Aydınlıkçılığın gül bahçesinde yetişen Bülent abi “gülün gül ile tartıldığı” bir dünya özlemini hiç yitirmedi.

Bülent abi
Sen dünün
Birikimini de
Sırtlayıp götürdün
Bize anıları bıraktın
Güzelliklerle hatırlayacağız
Aydınlıkçı Bülent Atalay
Ağabeyi…

Aydınlıkçı almanya