Geçenlerde bir yakınım ile beraber, İngiltere’de yaşadığımız bölge civarındaki bir devlet ortaokulunun “tanıtım gününe” katıldık. Eylül ve Ekim aylarında, ortaokullarda, genelde sonraki dönem için aday öğrencilerin, okulları tanıması için bu tanıtım günleri (Open Days) oluyormuş. Yani, genelde beşinci sınıfa giden 9-10 yaş grubundaki çocuklar velileri ile bu tanıtımlara katılıyorlar. Altıncı sınıf ilkokulun son sınıfı, yedinci sınıfa, 11-12 yaşında yeni okulda başlıyorlar ve genelde üniversiteye kadar devam ediyorlar. (Basitleştirerek anlattım, gerçek durum daha karmaşık)
Devlet ortaokulunun tanıtım günü neden oluyor? Zaten civarda oturan öğrenciler, ilkokulu bitirince mecburen bu okula gidecek, bu işte bir gariplik yok mu? Açıkçası bu konu benim de tuhafıma gitti. Özel okul olsa anlaşılır bir durum. Ne kadar iyi reklam yaparsa, okul kendini iyi pazarlarsa o kadar çok talep alacak ve fiyatlarını da ona göre ayarlayacak. Peki devlet okulu neden civar muhitteki ailelere okullarının çok iyi bir seçenek olduğunu anlatmaya çalışıyor?
Bu sorunun tam cevabını bulamadım, ancak bazı tahminler yürüteceğim. İngiltere’de devlet okulları başta olmak üzere tüm okul tipleri hakkında detaylı istatistikler tutuluyor. Okulların ne seviyede başarılı olduğu, ailelerin okulları ne seviyede tavsiye ettiği, mezunların ne seviye okullara girdiği vs. Okullara yapılan denetimler sonucu okulların başarısı sınıflandırılıyor. Tüm bu bilgiler de halka açık. İsteyen Ofsted in web sitesinden istediği okullar ile ilgili istatistiklere, denetim raporlarına ulaşıyor. Okulların öğrenci kabul bölgeleri ve istatistiklerini emlak verileri ile birleştiren paralı uygulamalar da var. (“locrating” gibi). Böylece yeni bir bölgeye taşınacak aile, ilgilendiği evin hangi okulların kapsama alanında olduğunu görebiliyor.