Gürler Akdora

Gürler Akdora

Köşe Yazısı

Sıradanlığın olağanüstülüğü - Nebahat Akdora'nın anısına

1975 yazı, İran Şahının Ankara’ya geldiği günlerdi. Nebahat ile tanıştığımızda Köyişleri Bakanlığında çalışıyor, üniversite sınavlarına hazırlanıyordu. Yaşam planları değişti. Askerliğim bitince evlendik, sonra birlikte Fransa’ya gittik. O geldiği bu yeni ülkedekısa sürede çevresine uyum sağladı. Fransızca kurslarına başladı. Fransa Türk Öğrenci Birliği FTÖB’de koro ve halkoyunları etkinliklerine katıldı. Paris ve dışında gösteri ve konserlerde yer aldı. Hafta sonlarında biz öğrenciler, Paris Garlarında türk işçilere toplu Halkın Sesi dergisi satışı yapardık. O süreçde pek çok emekçi ve aile ile tanışdık, dostluklar kurduk.Aydınlık günlük gazete çıkarma kararı alınca Paris’de bir komite kurduk, Nebahat de içinde. Halkın Sesi dostlarımız bu kez Aydınlık için dayanışmalarınısürdürdüler. Aydınlık, Türkiye’de yayın hayatına başladı. Çok geçmeden Fransa’da bayilerdeydi. Bizler yazı ve foğraflarla yurtdışından katkılarımızı sürdürüyorduk.

Göçmen İşçilerle

1980’e doğru Fransada kaçak göçmen işçiler, yasal hakları için mücadele başlattı. Aydınlık da basında türk işçilerin mücadele bayrağı oldu. Yabancı İşçiler Eylem Komitesinde görev aldık. Çok dilde hazırlanan görsel işitsel propaganda ve tanıtım belgeselinin türkçesini Nebahat ile seslendirdik. Büyük kitlesel mitinglerde etkili oldu.O yıllar 16mm’lik Türkiye’de’’Halkın Mücadelesi Durdurulamaz 1960 - 1974’’ adlı kısa metraj bir belgesel film çektim. Seslendirmesini gene Nebahat yaptı.

Yazının Devamı

Aya gitmek, üretim devrimi, yeni anayasa ve Türk Uzay Kuvvetleri

''İstikbal göklerdedir'' Mustafa Kemal ATATÜRK

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Ay’a uzaya bir türk astronot yollanması projesi yurt içinde ve dışında yankılar yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Havacılık Fuarı MAKS’da iki yıl önce bir öneri alıyor, Rusya Uzay Ajansi başkanı Dimitriy Rogozin’den. 2023’de Ay’a bir türk kozmonot yollanması için. Geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın açıklaması halk içinde özgüven ve sevinç yaratırken; muhalefet ve kimi çevreler işi alaya aldı, ‘ne işimiz var’ ve sözde ‘ekonomi’ gerekçeli söylemler oldu. Son olarak da Anti- Kemalist Sosyal Demokrat Kılıçdaroğlu 21 nisanda bilim dışı çıkışını Neo Liberal CHP grup toplantısında dillendirdi. Karşı çıkanların, insanlığın ilkel çağlarında ay tutulması karşısında gösterdiği tepkiler gibi, bir tek teneke çalmadıkları kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan devamla Türkiye’nin, Milli Uzay Programı ve Stratejik 10 Hedef’ini açıkladı. Ay Görevi, Yerli Uydu, Bölgesel Konumlanma, Uzay Limanı, Uzay Havası, Uzay Nesneleri, Uzay Sanayisi, Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi, Uzay Farkındalığı, Türk Astronot.(1) Bu programa ek bir öneri getirececeğiz: Türk Uzay Kuvvetleri Komutanlığı.

İNSANLIK UZAY ÇAĞINDA

Yazının Devamı

Aydın Köksal ile anı romanı Arayış üzerine söyleşi

Yirminci yüzyılda insanlığa büyük olanaklar sağlayan birkaç büyük atılım gerçekleştirildi: Çekirdek gücün denetim altına alınması, bilgisayarın ortaya çıkışı, uzayın insanlığa açılması…” (Bilişim Terimleri Sözlüğü’ne önsözden... TDK, Ankara, 1981)

Prof. Dr. Aydın Köksal, Uzay Çağı’nın, Bilişim Devrimi’nin terminolojisini Türkçemize kazandıran; yazı ve yayınları ile bilim, düşün, kültür dünyamızda yer alan bir değerimizdir. (*)

2020’de yayınlanan anı roman dizisinin üçüncüsü Arayış nedeniyle yazarla söyleşiyoruz.

Yazının Devamı