Ali Rıza Taşdelen

Ali Rıza Taşdelen

Paris

Brexit’ten sonra Frexit mi?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması uzun ve sancılı oldu. 23 Haziran 2016’da referandumla AB’den ayrılma kararı aldı. Ayrılık 31 Ocak 2020’de gerçekleşti.

Bu dört yıllık BREXİT sürecinden en çok Fransız halkı etkilendi. Bu süreçte, Brüksel’in dayatmalarına karşı en güçlü siyasal karşı çıkışlar Fransa’da yaşanıyordu veAB’ye karşı, ulusal egemenlikçi hareketin başını çeken Marine Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi (Ulusal Cephe) ve bir çok irili ufaklı diğer parti ve gruplar çıktı.

KÜRESELLEŞME VE AB’NİN İFLASI

Yazının Devamı

Erdoğan-Putin ilişkisi ve modus vivendi

Atlantik cephesi; ABD, Fransa, İngiltere hatta Almanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmesinin sonuçlarından memnun.

İki liderin açıklanan ortak bildirisinde, “Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırları içinde, toprak bütünlüğü ve egemenliğine kayıtsız ve şartsız desteğini yeniden teyit etmeleri… Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden sağlamayı amaçlayan adımlar konusunda koordinasyonu sürdürmeleri… Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından hukuka aykırı ve gayrimeşru ilhakını kabul etmemeleri… Ukrayna’nın NATO üyelik perspektifine katkıda bulunulmasına destek verilmesi…” açıklanıyor.

Geçen Cuma günü Zelenskiy Paris’te Macron ile görüştü, Almanya Başbakanı Merkel de görüşmeye video konferans yoluyla katıldı. Görüşmede Merkel “Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği” yineledi. Üç lider, Ukrayna sınırında ve meşru olmayan yollarla ilhak edilen Kırım'daki Rus birliklerinin takviye edilmesinden endişe duyduklarını” vurguladı. Yine, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacaktır" dedi. ABD’nin Ukrayna’nın NATO’ya girmesi konusunda çaba harcadığı zaten biliniyor.

Yazının Devamı

Rusya ve Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna

ABD’nin başını çektiği NATO’nun “Defender Europe 2021” (Avrupa’yı Savunma) tatbikatı için hazırlıklar devam ediyor. Tatbikat için Mart ayında başlayan ABD’nin asker ve teçhizat sevkiyatı bütün hızıyla devam sürüyor. “Defender Europe 2020” tatbikatı, koronavirüs küresel salgını nedeniyle ertelenmişti. 2021’de Biden yönetimiyle birlikte daha saldırgan bir şekilde planlanmaktadır.

ABD, “Defender Europe 2021” tatbikatı için Şubat ayında Yunanistan’daki Dedeağaç limanına başlattığı ağır silah yığınağı da devam ediyor.

Yani ABD Avrupa’ya yüzlerce saldırı helikopteri, binlerce zırhlı araç ve 20 binden fazla Amerikan askerini tatbikat için sevk ediyor.

Yazının Devamı

Fransa’da partiler işlevini yitiriyor

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri Mayıs 2022’de yapılacak ama şimdiden kamuoyunun gündemine oturmuş durumda.

Son iki dönemde Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen ikinci tura kalan lider olmuştu; 2012’de sosyal demokrat François Hollande’a, 2017’de neoliberal Emmanuel Macron’a karşı. İkisinde de seçimleri kaybetmişti.

Macron’a neoliberal dedim ama Hollande da neoliberal; her ikisi de Atlantikçi ve küreselleşmeci. Sistemin biri sol diğeri sağ ayağı.

Yazının Devamı

Kim soykırımcı?

Düğmeye ABD Başkanı Donald Trump döneminde basıldı, Biden yönetimi de devam ettirdi. Emperyalist yalanların merkezi Washington aynı Ermeni Soykırımı yalanında olduğu gibi, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine “soykırım” uyguladığını iddia ederek kuyruklu bir yalanı ileri sürünce, Batı basını ve medyası yalan makinesini çalıştırarak bu yalanı yaymaya başlamıştı.

Önce kamuoyunu bu yalanlara inandırmaya çalıştılar. Sonra Atlantikçi “Düşünce Kuruluşları” devreye girdi, ardından bakanlar, başbakanlar ve devlet başkanlarının açıklamaları. Süreci parlamentolarının aldığı “soykırım” kararlarıyla tamamladılar.

ABD ve İngiltere’den sonra Kanada ve Hollanda parlamentoları “Çin’in Uygur Türklerine yaptıklarını bir soykırım olarak tanıdı”lar. Avustralya Parlamentosu da koroya katılarak BM’ye soruşturma çağrısında bulundu.

Yazının Devamı

ABD'nin Avrupa'yı denetim altına alma çabası

Biden sonrası ABD yönetiminin, AB ülkelerini NATO üzerinden Çin ve Rusya’ya karşı bir arada tutma ve kışkırtma çabalarına hız verdiği görülüyor.

17-18 Şubat 2021 tarihleri arasında,NATO Savunma Bakanları, video konferans yoluyla iki günlük bir toplantı gerçekleştirdi. Amaç; ABD’nin öncülüğünde Donald Trump döneminde İttifak ile ilişkilerde oluşan çatlakları onarmak, birliği sağlamak ve bu doğrultuda üye ülkelerin veto hakkını kullanmalarının zorlaştırılması ve NATO'ya üye olmayan AB ülkeleriyle daha yakın işbirliği gibi konularda yapılacak reformları ele alarak İttifakın geleceğini belirlemek.

Hemen ardından, 25-26 Şubat tarihlerindeNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ’in de katıldığı, yine video konferans yoluylaAB liderleri özel bir zirvesi gerçekleştirdi. Biden sonrası ABD ile ilişkiler,NATOve AB’nin savunma politikaları görüşüldü.

Yazının Devamı