Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

4. Kuvvet

İsveç'te kepazelikler yayılarak sürecek

İsveç başkentinde bu kez Erdoğan resimli paspas üzerinde tepinildi. Erdoğan kuklasının kafası koparıldı. Kepazelikler sürecek.

Önce Stockholm’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklası başaşağı ayağından asıldı.

Sonra Stockholm’de Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği önünde Hz Muhammed aşağılandı, Kuran yakıldı.

Yazının Devamı

Bir ilk: Arkadaşımın adı Hrant

19 Ocak Perşembe Günü akşamı Kuşadası’nda hüzünlü, düşündürücü, müzikli, danslı güzel bir piyes izledik: “Arkadaşımın Adı Hrant”. Sanırım dünyada ilk kez Hrant Dink’i anlatan bir oyun sahneye konuyor.

Oyunu Dilligil Tiyatrosu, Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla Pera Düğün Salonu’nda sahneye koydu. Düğün salonu diye dudak bükmeyin. Önde küçük bir sahne, köşede müzisyenlerin yeri. Oyuncu, dansçı, rahatça salonun her yanını kullanabiliyor. Akustik de gayet güzel çıplak sesle konuş şarkı söyle... (Gençliğimizde Bafa’da kamyon kasalarının üstünde bile oynadık. Keşke bizim düğün salonu da bu şekilde düzenleyebilsek)

Yazının Devamı

Hrant Dink yurtseverdir, bizimdir 

Hrant Dink, öldürülmeden bir ay kadar önce iki panele katılmak için Stockholm’e gelmişti. Kendisiyle geniş bir söyleşi yapmıştım. (1)

Hrant Dink, Ermenilerin 1915’e takılıp kalmamalarını istiyordu. Başka ülkelerin parlamentolarından soykırım kararı çıkarabilmek başvurdukları yolları onaylamıyordu ve yabancılardan medet ummalarına tepki gösteriyordu.

“Ermeniler soykırım konusunda Türklerin itirazlarını dinlemeli, Türkler de Ermenilerin acılarını görmezden gelmemeli ve onlara empatiyle yaklaşmalıdır” diyordu.  Ermenilerle Türklerin, aralarındaki “soykırım” anlaşmazlığını yabancıları karıştırmadan, kendi aralarında çözmelerini istiyordu. Ermenistan ile Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde olmasını ve tüm bölge ülkelerinin de dost ilişkiler içinde sorunlarını çözmeleri gerektiğini savunuyordu.

Yazının Devamı

Anılarla, özgeçmişle tarih yazmak

Hep saygı sevgi ve özlemle andığım Türkçe öğretmenim İsmet Kültür öğrencilerini okuma ve yazmaya özendirirdi. Okuduğumuz kitapları bir deftere kaydetmemizi isterdi. Kitabın künyesini, ana fikrini, kısa özetini ve bizim önemli gördüğümüz yerlerini yazmamızı salık verirdi. Bir de günlük tutmamızı önerirdi.

Ben sadece okuma kısmını devam ettirdim. Deftere not alma, günlük tutma önerilerini unuttum gitti...

Yazının Devamı

Bugün Pazar... Nazım yaşıyor

"Eğer; hak haksızlıktan yüce, sevgi nefretten üstün, aydınlık karanlıktan güçlüyse. Çaresi yok usta, biz kazanacağız!"Nazım Hikmet Ran

15 Ocak 1902 Nazım Hikmet'in doğum günü...

En büyük Türk şairi Nazım Hikmet... Türk Edebiyatı'nın en ünlü şairi Nazım Hikmet... Türkçenin en usta şairi Nazım Hikmet... Türkiye'nin en tanınmış şairi Nazım Hikmet...

Yazının Devamı

AYDEM'in çukurları

Sabaha doğru saat altı civarı bizim hanımın sesiyle uyandım. Kalktım baktım; pencereyi açmış caddeye doğru uzanmış, birilerine bağırıyor:

“AYDEM’e telefon edin!”

“Resim çekin!”

Yazının Devamı

"Mut"lu, "kut"lu, bereketli 2023

Türk Dil Kurumuna göre "MUT" kelimesi iki farklı anlama gelir. 1. Sıkıntılardan kurtulma, rahata ermedir. 2. Sıkıntılar ve zorluklardan sonra huzura kavuşma, erinç...

"KUT"un anlamı: 1. isim Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç. 2. isim Mutluluk. 3. isim, mit. İlahi bir kaynaktan gelen rahmet, BEREKET...

Hepinize mutlu ve kutlu bir yeni yıl dilerken sıkıntılardan kurtulduğunuz, rahata, huzura erdiğiniz, devletinizin güçlendiği, mutlu olduğunuz bereketli bir 2023 yılı diliyorum.

Yazının Devamı

Sarper Özsan da yüreklerimize gömüldü

Sarper Özsan güzel bir İNSANDI. İyi bir aydın, sağlam bir devrimciydi.

Benim en sevdiğim takdir ettiğim yanı kendini pazarlamaya çalışmayan, sade, gönlü bol ve hep örgütlü, özverili bir devrimci olmasıydı.

O, böbürlenerek, kasılarak, hava atarak, kendini överek değil; eserleriyle yücelmiş yüreklerimizde taht kurmuştu. Yanar, döner, söner bir fırıldak değildi. Çıkar için şu örgütle, bu partiyle, onunla bununla dirsek temasım olsun, flört edeyim beni övsünler, sevsinler, öne çıkarsınlar, röportajlar yapsınlar, programlarda, masalarda ağırlasınlar gibi zaafları hiç yoktu.1970'li yıllardan bu yana sağlam Aydınlıkçıydı. Yoldaşımdı.

Yazının Devamı

Bir programının düşündürdükleri - Matbaalar

"Sizlere selam olsun

Hürriyeti yazan eller, dizen eller

Sizlere selam olsun makineler

Yazının Devamı

Kul Ahmet'i dinliyorum

"Seher yeli nazlı yâre Bildir beni bildir beni Düşmüşüm elden ayaktan Kaldır beni kaldır beni"                (KulAhmet Kartalkanat)

Değerli halk ozanımız Kul Ahmet Kartalkanat'larını çırparak sonsuza dek yüreklerimize uçup gitmeseydi doksan yaşında olacaktı.

Yazının Devamı

Ben demedim mi?

"S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi" Bafa Gölü yakınına bir zeytin yağı fabrikası kurdu. Çok sayıda eleştiri yazıları yazdım. Neden yazdım?

Tek tümceyle özet: Gölün burnun dibine, sulak tarım arazisine, adı "Koca Mezarlık","Meşedlik" olan tarihi bir yere fabrika yapıl(a)maz.

"Bafa'yı boğan doymayanlar" başlıklı yazımda şöyle demiştim:

Yazının Devamı

Yaşanır bir Güney Ege için güç birliği

Muğla, Aydın ve Denizli bölgesi’ndeki doğa, kültür ve tarih varlıklarını korumak için bölgede çalışma yürüten çok sayıda demokratik kitle örgütleri, arkeologler, jeologlar, hukukçular ve gazeteciler Bafa’da bir araya geldiler.

Eski Karya (Karia) bölgesini oluşturan bu bölge için daha önce Karia Başkenti Milas’taki bazı dernekler güçlerini birleştirmek için dirsek teması içindeydiler. Girişime Muğla Yeşil Yaşam Derneği de katılınca daha geniş bir çevreye çağrı yapıldı. Muğla Yeşil Yaşam Derneğinin inisiyatifiyle Karya Başkenti Milas’ın Bafa köyünde (Mahallesinde) bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Yazının Devamı

Kitap Baba ve Bafa Atatürk Çocukları Kütüphanesi

Atatürk sevgisi, kitap aşkı, kütüphane tutkusu... Mesut Tim, Atatürk Çocukları Kütüphaneleri’nin babası...

Mesut Tim, kitaplar arasında o kadar mesut ki, kitaplardan haremler kurmuş. Her kitap sanki sevgilisi; bir o kitaba sarılıyor bir bu kitaba. 9 Aralık Cumartesi günü Bafa’da kırk dokuzuncusunu kurdu sevgili kütüphanelerinin. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat onur konuğuydu açılışın. O da bir kitap kurdu. Eline aldığı kitabı bitirmeden bırakmak istemeyenlerden.

Yazının Devamı

İsveç’te Lahana Dolması Günü kutlaması

“Lahana dolması” deyip geçmeyin; İsveç’te her yıl “Lahana Dolması Günü” kutlanıyor. Neden mi? Anlatayım.

Çevrenizde “IKEA’ya gittik İsveç köftesi, lahana dolması yedik. Bi güzeldi, bi güzeldi, bayıldık,bayıldık” diyenleri duyarsanız hiç şaşırmayın. İsveç’te bu yemeklerin geçmişi 1700’lü yıllarauzanıyor. Ünlü kralları Demirbaş Şarl Türkiye’de beş yıl üç ay mülteci olarak kaldı. Dönerkenbu yemeklerin tarifini de götürdü. İsveçliler de pek beğendiler. Bu yemekler İsveçlilerin ulusalyemekleri haline geldi.

Yazının Devamı

Milas'ta görkemli Zeytin Hasat Şenliği: Nasırlı ellere selam

12 – 13 Kasım günlerinde yapılan 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği tek kelimeyle muhteşemdi.

Önceleri kaymakam başkanlığındaki tertip komitesi tarafından düzenlenen şenlik bu kez belediye başkanı önderliğinde düzenlendi. Her nedense bu kez resmi kurumlar şenliği aforoz etti. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptığı açılış konuşmasında, Milas için hep beraber aşkla çalıştıklarını ve bu sayede Milas zeytinyağına Avrupa Birliği’nden coğrafi işareti almayı başardıklarını vurguladı.

Yazının Devamı

Kurşunu kendi ayağına sıktı

Karakoldan çağırdılar. (Alıştık artık). Gittim.

Cumhuriyet Bayramı’nda tuhaf maskeler takıp kadın kılığına girerek müstehcen hareketler yapan, kadınları, analarımızı, eşlerimizi, kızkardeşlerimizi aşağılayan kimliği belirsiz bir zat CİMER'e beni şikayet etmiş.

Şikayette bulunan zat ı muhterem, adını, cinsiyetini, cibilliyetini, yerini, yurdunu belirtmemiş. Şikayetinde, “Cumhuriyet Bayramı kutlamalarımızı Cadılar Bayramı’na ve LGBT gösterisine benzetti” diyor.

Yazının Devamı