Van Gölü neden donmaz? İşte Van Gölü hakkında şaşıracağınız detaylar
Van ve Bitlis sınırları içerisinde bulunan Van Gölü, Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Peki, Van Gölü'nün çok fazla bilinmeyen diğer özellikleri neler?
Yöresel adı Van Denizi olan göl, Nemrut volkanik dağının patlaması sonucunda oluşan kraterde biriken sular sayesinde oluşmuştur. Van Gölü’nün yüzölçümü 3.713 km²’dir.
VAN GÖLÜ 600 BİN YAŞINDA
Göldeki su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip düşse de, genel olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 metredir. Ancak en derin noktası 451 metre derinliğindedir.
Yeni yapılan çalışmalara göre göl 600 bin yaşındadır. Gölde Akdamar, Kuş, Adır ve Çarpanak isimlerinde dört ada bulunmaktadır. Gölde bulunan adaların hepsi tarihi ve turistik özelliklere sahiptir.
VAN GÖLÜ NEDEN DONMAZ?
Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Bu yüzden Van Gölü yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen, donmaz.
VAN GÖLÜ'NÜN ALTINDA NELER VAR?
Gölün tabanından çıkan tatlı sularla birleşen alkali karakterdeki su çökelmeyi oluşturuyor.
Burada siyanobakteriler faaliyete geçerek dünyanın en büyük mikrobiyalitleri meydana geliyor.
Gölün altında 20-40 metre boylarında ağaç gibi yapılar mevcut. Van Gölü`nde dünyanın en büyük mikrobiyalitleri bulunmaktadır.
Gölün sularının tuzlu ve sodalı olması, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Van Gölü’nde tek bir tür inci kefali, 36 tür zooplankton ve 103 tür fitoplankton yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalara göre, gölde 50 ton uranyum bulunmaktadır ve göldeki uranyumun değeri yaklaşık olarak 7.5 milyar dolardır.
VAN GÖLÜ CANAVARI EFSANESİNE DAİR KANIT BULUNAMAMIŞTIR
Çevre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Bu söylentinin ortaya çıkmasının amacının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de buna rağmen gölde ve bölgede çok fazla araştırma yapılmıştır.
Canavarın Van Gölü’nde yaşadığı iddia edilen efsanevi bir yaratıktır. 1993 yılına kadar hiçbir kaynakta adı geçmeyen bu canavarı gördüğünü iddia eden çok fazla insan var. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki, göldeki ilk canavar vakası 1889 yılında yaşanıyor.
Canavarı gördüğünü iddia eden kişilerin söylediklerine göre, canavar 15 metre boyunda, koyu bir renge sahip ve sırtında çıkıntılar var.
Zaman içinde bu canavarı gördüğünü söyleyen kişilerin sayısı arttı ve olay basına yansıdı. Hal böyle olunca, resmi kurumlar göle bir araştırma ekibi gönderdi ve yapılan araştırmalar sonucunda canavara ait hiçbir iz bulunamadı.
AKDAMAR ADASI VE KUTSAL HAÇ KİLİSESİ
Akdamar Adası’nın yüzölçümü 163.753 metrekaredir ve adanın kıyı uzunluğu 3 kilometredir. Adanın en yüksek noktası deniz seviyesinden 1912 metre yüksektedir ve adanın batı kısmında 80 metre yüksekliğinde kayalar vardır. Ayrıca adada bir kilise bulunmaktadır. Bu kilise birden çok isimle bilinmektedir: Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Kilisesi.
Akdamar Adası’ndaki Kutsal Haç Kilisesi, Kudüs’ten İran’a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van’a getirildiği düşünülen Hakiki Haç’ın bir parçasını içinde bulundurmak amacıyla 915-921 yıllarında inşa edilmiştir.
Kilise, mimari yönden bakıldığında Orta Çağ Ermeni sanatının en önemli eserleri arasında bulunmaktadır. Kutsal Haç Kilisesi, kızıl andezit taşından inşa edilmiştir. Kilisenin dış cephesinde alçak rölyef şeklinde işlenmiş hayvan ve zengin bitki motifleri bulunmaktadır.
VAN GÖLÜ'NDE YAPILABİLECEK AKTİVİTELER
Van Gölü’nün sularında çok miktarda magnezyum, sodyum ve klorür bulunuyor. Sudaki bu maddelerin cilt hastalıklarına çok iyi geldiği ifade ediliyor.
Özellikle sodyum ciltteki kırışıklıkların önüne geçmede büyük bir rol oynuyor. Göldeki su egzama ve mantar gibi hastalıklara iyi geliyor ve sinüziti engelliyor.
Gölde yapılabilecek en güzel aktivite yüzmek olacaktır. Bunun yanı sıra gölde yapılan çeşitli su sporları ziyaretçilerin keyifli zaman geçirmesini sağlıyor. Ayrıca gölde balık tutmanın da keyfi bambaşka oluyor. Bunların yanı sıra Van Gölü’ne gittiğiniz zaman gölde bulunan adaları ziyaret edebilirsiniz ve gölün çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz.