Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 10 göl
Türkiye Kültür Portalı'nda Türkiye'deki göller hakkında detaylı bilgi alacağınız, muhteşem manzaraları ile mutlaka görülmesi gereken gölleri sizler için derledik. İşte Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 10 göl...
POYRAZLAR GÖLÜ - SAKARYA
Adapazarı’nın kuzeyinde, Poyrazlar Köyü yakınında yer almakta olup, şehir merkezine 8 kilometre mesafededir. 67 hektardır. Sahil uzunluğu 2 bin 400 metredir. Derinliği 3-8 metredir.
GAGA GÖLÜ - ORDU
Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde Fatsa İlçesi’nin 10 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Gaga Gölü, Örencik Köyü sınırları içindedir. 60 dekarlık bir alanı kaplamaktadır. Gaga Gölü Bolaman Irmağı ile batısındaki Yassıtaş mevkii arasında; yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanı etkileyen heyelan sonucu, yapıyı oluşturan üst Kretase flisleri yüzeyinde oluşmuştur.
SAKLIGÖL - SAKARYA
Saklıgöl, bir tarafta yeşilin, doğanın huzuru ve güzelliği bir tarafta da mavinin ferahlığı İle değişik lezzetler ve yöresel ürünlerin birbirinden lezzetli ve doğal biçimde sunulduğu, hafta sonu ve hafta içi kahvaltı keyfinin yapılacağı bir mekândır.
ABANT GÖLÜ - BOLU
Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında yükseklikleri 1400 metreden 1700 metreye kadar birçok tepe bulunmaktadır. Abant Gölü, yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir.
REİSLER OKÇULAR GÖLÜ - SAKARYA
Reisler Okçular Gölü Mesire ve Piknik Alanı’nda mangalınızı yakabilir, hamakta uzanabilir, voleybol oynayabilir, balık tutabilir, Göl çevresi, bisikletle gezebilirsiniz. Burada düğün de yapılıyor. Çevresi çam ve meşe ağaçlarıyla doğal orman bitki örtüsüyle çevrilidir.
GÖKPINAR GÖLÜ - SİVAS
Gökpınar Gölü tabii güzelliği bakımından Gürün’ün olduğu kadar ülkemizin de nadide yerlerinden biridir. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Suyu tatlı, berrak ve temizdir. Öyle ki bazı kısımların derinliği 17-20 metreyi bulduğu halde içine atılan küçük bir cismin tabana kadar çöküşü ve tabandaki duruşu, net olarak izlenebilmektedir.
HAZAR GÖLÜ - ELAZIĞ
Elazığ'ın güneydoğusunda bulunan ve il merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan Hazar Gölü tektonik bir göldür. Güneyinde Hazarbaba Dağı bulunan Hazar Gölü, Uluova’dan Mastar Dağları'yla ayrılır. Denizden 1250 metre yükseklikteki gölün uzunluğu yaklaşık 22 kilometre olup en geniş yeri ise 5-6 kilometredir. Yüzölçümü 86 kilometreyi bulan gölün derinliği 200-250 metre arasında değişmektedir.
KOVADA GÖLÜ - ISPARTA
Eğirdir İlçesi’nin 29 kilometre güneyinde bulunan Kovada Gölü, oldukça sığ bir göldür. Benzersiz flora zenginliği ve yaban hayatı çeşitliliğinin yanı sıra, açık havada dinlenme ve eğlenme imkanları bakımından büyük potansiyele sahip olması, Kovada Gölü ve çevresini milli park yapmaya yetmiştir. 6534 hektar büyüklüğündeki milli park ve çevresinde, doğa araştırması, kamp yapma, yürüyüş, manzara seyretme, kuş gözlemciliği ve tırmanma yapılabilmektedir.
BORABOY GÖLÜ - AMASYA
Boraboy Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 63 kilometre ve Taşova ilçesine 15 kilometre mesafededir. Denizden 1050 metre yükseklikte bir krater gölü olarak bilinmesine karşın, aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür. Etrafı kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile çevreli gölün rengi zümrüt yeşilidir.
ÇİVRİL IŞIKLI GÖLÜ - DENİZLİ
Çivril Işıklı Gölü, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile A Sınıfı Sulak Alan statüsüne alınmıştır. Yaklaşık 800 m rakımda, alanı ise 3500 ha civarındadır. Göl, Büyük Menderes Nehri, Karanlık Dere ve Kuti Çayı ile beslenmektedir. Doğudan gelen su kaynaklarıyla beslenen gölün doğu, batı ve güney kıyılarında setler yapılmıştır. Bu nedenle gölde su seviyesi yükselmiş ve sazlıklar azalmıştır.
Kaynak: KültürPortalı.gov.tr