Saksıda lavanta nasıl dikilir?
Tüm iklimler onlar için harika değildir, bu nedenle bazen iyi büyümek ve istediğiniz çiçekleri üretmek için biraz daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Ancak doğru lavanta çeşidi, doğru saksı koşulları ve bakım ile yaşadığınız hemen her yerde gelişen bir saksı lavanta bitkisine sahip olabilirsiniz.
LAVANTA BİTKİSİNİN BAKIMI
Saksıları en az 6 ila 8 saat güneş ışığı alacakları bir yere yerleştirin. Gölge lavanta bitkilerinin büyümesini ve kokusunu azaltır. Bitkilerin aldığı ısıyı artırmak için daha düşük sıcaklıklarda beton yüzeylere yerleştirin
Saksıdaki lavanta bitkilerinizi korumak için kış boyunca garajda ya da kapalı bir mekanda saklayın. Dondurucu soğuklar ve kar lavanta bitkileri tarafından pek iyi karşılanmaz.
Lavantalarınızı soğukta saksıda bırakmanın bir tehlikesi, toprakta yeterince nem varsa donarak saksılarınızı çatlatmasıdır. Bitki donmayla başa çıkabilir, ancak saksılarınızın başa çıkma olasılığı daha düşüktür.
Lavanta bitkilerinizi budayın. Lavantalar genellikle Ağustos ayı civarında budanmalıdır, ancak budama zamanı ikliminizin nasıl olduğuna bağlı olarak değişir. Bir çift iyi budama makası kullanarak sap demetlerini koparın. Genel bir kural olarak, kış gelmeden en az birkaç ay önce budayın. Büyük bir lavanta bitkisini budamak, iyi budama makasları ile çok az zaman alacaktır. Sapları, bitkilerin tabanı etrafında ortaya çıkan yeni sapların yaklaşık üç parmak yukarısından kesin. İkliminiz bitkinin kış boyunca yaşamasına izin veriyorsa, her yıl budama yapmak lavantanızın ömrünü potansiyel olarak on yıla kadar uzatabilir.
Kaynak: wikihow.com, csmonitor.com, sunset.com
DOĞRU YETİŞTİRME KOŞULLARININ OLUŞTURULMASI
İKLİMİNİZE VE ALANINIZA EN UYGUN LAVANTA ÇEŞİDİNİ SEÇİN
Yüzlerce çeşidi olan 45 farklı lavanta türü vardır, bu nedenle aramanızı lavantayı ne için istediğinize göre daraltmayı deneyin. Lavantalar genel olarak kuraklığa dayanıklıdır, ancak soğukla çok iyi başa çıkamazlar.
Kışların çok sert geçtiği bir iklimde yaşıyorsanız, yine de lavanta bitkileri yetiştirebilirsiniz, ancak muhtemelen onlara yıllık gibi davranmanız ve her yıl değiştirmeniz gerekecektir.
Lavantanın kullanım alanları arasında peyzaj, kurutulmuş tomurcuklar, mutfak, el sanatları, taze kesimler ve uçucu yağlar yer alır. Bu kullanımların her birine farklı şekilde uyan farklı çeşitleri vardır.
BÜYÜK SAKSILAR ARAYIN
Lavanta bitkileri küçük bir çalı boyutuna kadar büyüyebilir, bu nedenle başlangıç için büyük bir saksı bu büyümeye izin verecektir. 12-16 inçlik kaplar aramanız gereken boyutlardır. Etkili drenajı sınırlayacağı için ekli bir tabağı olan bir saksı aramayın. Toprak çok uzun süre su tutarsa lavanta bitkisi köklerinin çürümeye yatkın olduğunu unutmayın.
Saksınızın alt kısmını 1-2 inç kadar ambalaj fıstığı ya da çakılla doldurun. Taban boyunca eşit bir şekilde dağıtın, ancak mükemmel olması gerekmez. Bu malzemenin drenaj deliklerinden düşmediğinden emin olun.
Saksı karışımınızın bir kısmını saksınızın içine dökün. Bu karışım saksının geri kalanının yaklaşık dörtte biri ila üçte birini doldurmalı ya da çakıl veya ambalaj fıstıklarının yaklaşık 1 inç üzerinde olmalıdır. Yine, mükemmel olması gerekmez, ancak saksıyı bitkinin zor sığacağı kadar doldurmayın ve bitkinin saksıda çok derine oturması için az doldurmayın.
Bir bahçe ya da büyük mağazadan alacağınız iyi süzülen alkali toprağa ihtiyacınız olacaktır. Bu toprak bahçe bölümünde yaygın olarak bulunan bir üründür, bu nedenle bulunması kolay olmalıdır. Doğru toprağı bulmakta zorlanırsanız bir çalışana sorun.
Toprak parçalarını kırmak için toprağı ellerinizle karıştırın.
Toprağın alkali kalitesini artırmak için saksı karışımına 1 çorba kaşığı kireç de ekleyebilirsiniz.
LAVANTA DİKİMİ
Lavanta bitkisini mevcut saksısından çıkarın. Lavanta bitkinizin içinde bulunduğu saksının altını sıkın. Bu, lavantanın ve toprak topunun küçük saksıdan gevşemesine yardımcı olur. Lavantayı yana doğru eğin ve bitkinin tabanından hafifçe çekin. Bir önceki adımdaki gevşemeyle birlikte lavanta bitkisi eski saksısından rahatça çıkacaktır. Toprak, nazikçe tutulduğunda tek parça halinde çıkacakmış gibi hissettirecek kadar katı olmalıdır. Toprağı kırmaktan ve köklerin yanı sıra toprağın üzerindeki yapraklara zarar vermekten kaçınmak için saksısız lavantanızı nazikçe tutun. Artık lavanta bitkinizi yeni saksısına koymaya hazırsınız!
Lavanta bitkisini saksının ortasına yerleştirin. Güvenlik için halihazırda saksının içinde bulunan toprağın içine yerleştirin. Bitkinin tabanı saksının kenarından 3 inç aşağıda olmalıdır. Köklerin bir kısmını serbest bırakmak için lavanta toprak topunun yüzeyini parmaklarınızla hafifçe kırın. Kök bağlanması, bir bitki küçük bir saksıda çok uzun süre kaldığında ve kökler alan için toprağa rakip olduğunda meydana gelir. Bu durum toprağı sertleştirir ve toprak ve kökler gevşetilmedikçe kökler yeni saksılarında genişleyemez ve bitki kısa süre içinde ölür. Çoğu saksı bitkisi köke bağlı olmayacaktır, ancak köklerin sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlamak için kökleri ve toprağı biraz gevşetmek iyi bir fikirdir.
Saksının geri kalanını saksı karışımınızla doldurun. Sadece lavanta bitkisinin köklerinin etrafındaki toprak topunun üstüne kadar doldurun. Lavanta bitkisinin etrafındaki toprağı sıkıştırmayın. Etkili drenaj için toprağın gevşek kalması gerekir.
Yarım fincan zaman ayarlı gübreyi saksı toprağınızın üzerine yayın. Gübreyi toprağa serpin ve ardından bir çatalla gübreyi toprağa kazıyın. Zaman ayarlı gübre herhangi bir bahçe veya çiftlik mağazasında bulunabilir ve bitki sulandıkça gübreyi serbest bırakacaktır. Zaman ayarlı salınımlı pelet gübreye örnek olarak yonca peletleri verilebilir. Organiktirler ve bir büyüme uyarıcısı olan Triacontanol içerirler. Bazı topraklarda yonca peletleri gibi gübreler zaten karıştırılmış olarak gelir, bu nedenle bunu yapmanıza gerek kalmayabilir.
Lavanta bitkinizi malçlayın. Hindi irmiği veya beyaz peyzaj çakılları lavantaları malçlamak için en iyi sonucu verir. Malçları 2 inç kalınlığında bir tabaka halinde bitkinin tabanına kadar toprağa seriniz. Bu malç, bitkilerin köklerinde ve gövdelerinde çürümeyi önlemek için harikadır. Hindi irmiği ve beyaz peyzaj çakıllarının beyaz rengi güneş ışığını bitkiye geri yansıtarak büyümeyi teşvik edecektir. Malç ayrıca hava sirkülasyonunu ve hızlı drenajı teşvik edecektir. Bu malzemeler ucuzdur ve çiftlik ve evcil hayvan dükkanları ile bazı bahçe mağazalarında bulunabilir.
LAVANTA BİTKİSİNİN BAKIMI
Bitkinizi su ile ıslatın. Toprak neredeyse kuruduğunda sulayın. Bitkilerin yeterli nemi alabilmesi için yoğun bir şekilde sulanmaları gerekir. Ancak lavanta bitkilerinin köklerinin çürüyecek kadar uzun süre nemle temas etmemesi için seyrek olarak da sulanması gerekir. Nerede yaşadığınıza ve hangi mevsimde olduğunuza bağlı olarak, seyrek sulama haftalık veya iki haftada bir anlamına gelebilir.