Pencere ve fayans kararmalarından iki malzeme ile kurtulabilirsiniz
Silikon dolgu macunları, özellikle banyolardaki pencerelerde küf için tam bir sığınaktır. Siyah küf sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda solunum yolu tahrişi gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki, pencere ve fayans kararmaları nasıl geçer? İşte yanıtı...
Küf, sıcak ve nemli ortamları sever. Banyo, yapılan faaliyetlerin doğası gereği ıslak bir ortam olduğundan, yüzeyler kurutulmazsa küfün saldığı mikroskobik sporlar nemin üzerine düşerek büyüyebilir.
Temizlik uzmanları banyoda küfleri çıkarmanın yolunu şöyle anlattı; "Beyaz sirke ve karbonattan bir macun yapıp ve bir gün bekletebilirsiniz. Ardından tüm küften kurtulduğunuzu göreceksiniz." Bu yöntemin çamaşır suyundan çok daha etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, aynı zamanda kimyasal olmadığını da vurguluyor.
Tercihen beyaz sirke ile karbonat kullanılmasını öneren uzmanlar, küfün boyutuna bağlı olarak bir saat ila bir gece boyunca bekletilmesini öneriyor. Ardından ise alanın soğuk su ile durulanması gerektiğini belirtiyorlar.
Temizlik uzmanları: "Banyodaki bu silikon alanar, özellikle bir süre kendi haline bırakılmışsa, küf için bir mıknatıs olabilir. Neyse ki, banyo macunundan küfün nasıl çıkarılacağını öğrenmek aslında o kadar da zor değil.
Tek yapılması gereken bir bardak beyaz sirke ve iki ila üç çay kaşığı karbonattan bir macun oluşturmak ve macunu kalıbın üzerinde beş dakika bekletmek. Ardından, macunu temizlemek için sert kıllı bir fırça kullanın ve silerek temizleyin. Lekeler kalırsa yöntemi tekrarlayın.