Oturduğum bina depreme dayanıklı mı? Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?
Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin 10 ili de etkilemesi ile Türkiye, derin hüzne boğuldu. Özellikle bina hasarlarının çok fazla olması ve çökmüş olması da vatandaşlara bir kez daha binaların depreme dayanıklılık testi yaptırılması gerektiğini hatırlattı.
Yaşanan şiddetli depremlerin ardından oturduğum bina sağlam mı sorusu tüm Türkiye'de yankı uyandırdı. Bu noktada pek çok kişi bina sağlamlık testi nasıl yapılır, nereye başvurulur diye araştırıyor. Peki, bina deprem dayanıklılık testi nereden yapılır?
BİNA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR? NEREYE BAŞVURULUR?
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan yenilenmiş diri fay hatları haritası ile oturduğunuz yerin, binanın güvenli olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
PEKİ, BİNADA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Eğer evinizi riskli görüyorsanız bir uzman çağırmalısınız. Gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar.
Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.
BİNANIN DAYANIKLILIĞINA BAKMAK İÇİN BURALARI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ
Kolon ve kirişler: Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.
Zeminler: Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.
Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.
Kaynak: Sabah