OHAL uygulaması nasıl olur? Hangi uygulamalar yasaklandı?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, 10 ili de etkisi altına aldı. Çok sayıda bina yıkılırken kazazedeler için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ilde 3 ay boyunca sürecek OHAL ilan edildiğini duyurdu. Peki OHAL uygulaması nasıl olur?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremin yaşandığı 10 ilide genel hayata ilgili afet bölgesi olarak ilan edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin şu şekilde konuştu: "Arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yönetilmesini temin için Anayasa'nın verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini tamamlayacağız. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi.
Kamuoyu özellikle tüm uygun binalar afetzedelerin ihtiyaçları için tahsis edildi. Afet bölgesine yakın yerlerden başlayarak, kış sezonu sebebiyle zaten faaliyetlerin ara vermiş olan otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gereken planlamalar yapılıyor. Sadece Antalya'da 50 bin yatak bu amaçla hazırlanmıştır."
AFET BÖLGELERİNDE OKULLARDA 20 ŞUBAT'A KADAR EĞİTİME ARA VERİLDİ
Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini tamamlayacağız. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi.
OHAL NEDİR?
Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.
DEPREMDE OHAL İLAN EDİLİR Mİ?
Önceleri, olağanüstü hal durumu, işgal, örfi idare veya savaş hukuku gibi dış tehlikelerde sınırlı iken, şimdi artık bununla ilgili düzenlemeler içteki ayaklanmalarda, iç harp veya tabii afetler durumlarında da uygulama alanı bulmaktadır.
OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETME YETKİSİ KİME AİTTİR?
Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.
OLAĞAN ÜSTÜ HALLER NELERDİR?
Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.
OHAL HANGİ İLLERDE NE KADAR SÜRECEK?
Depremin etkilediği Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis illerinde OHAL 3 ay sürecek.
OHAL İLAN EDİLİRSE NE OLUR?
- OHAL'de şu uygulamalar hayata geçirilebilmektedir;
- Kişilerin tüm eşyalarının detaylı olarak aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulması
- Belirli bölgelerde ve saatlerde kişilerin dolaşmasını veya toplanmasını yasaklama
- Gazete, dergi veya broşür ürünlerinin basılmasının yasaklanması, dağıtılması ve toplanılması
- OHAL bölgesine dışarıdan giren kişilere karşı önlem alınması
- Ruhsatı olan tüm silahlara el konulması ve yasaklanması
- Sesle yapılabilecek herhangi bir kaydın yayınlanmasını ve paylaşılmasını engelleme
- Kesici ve delici eşyalarının taşınmaması ve el konulması
- Her türlü bulunan cephanelerin toplatılması ve el konulması
- İşçilerin iyi niyet kurallarına uymaması sonrası cezalandırılması
- Kapalı veya açık herhangi bir bölgede toplanılması veya görüşülmesini yasaklama
- Kişilerin toplantı yapması veya bir alanda toplanması sonucu kalabalığın dağıtılması
- Dernek faaliyetlerinin belirlenen süre boyunca durdurulması